Потпоручник Војске Србије Ђорђе Лапчевић је војник који је недавно проглашен за најбољег припадника Специјалне бригаде у 2018. години. На Међународним војним играма у Белорусији, у конкуренцији такмичара из 18 земаља, освојио је прво место у дисциплини снајперски дуел.

Потпоручник Ђорђе Лапчевић Војну академију је завршио 2015. године и после обуке постао је припадник Војне полиције Специјалне бригаде.

Затим је распоређен у Батаљон за противтерористичка дејства „Соколови“ на место командира Противтерористичког падобранског тима.

Теоретско усавршавање из те области наставио је на Београдском универзитету где је одбранио мастер рад „Специјалне јединице у борби против тероризма“.

  • Успео сам да феномен тероризма, као глобалне претње по светску безбедност, сагледам на један квалитетнији и свеобухватнији начин – каже потпоручник Ђорђе Лапчевић.

Поред признања за најбољег припадника Специјалне бригаде, прошле године проглашен је за најбољег командира.

  • Потпоручник Ђорђе Лапчевић је, пре свега, изузетан старешина и добар друг, јер се ми и приватно дружимо, момак који је и спортиста, увек спреман на изазове, гура он нас, гурамо ми њега. Одличан момак – каже Ђорђев колега.

Ђорђе је и успешан спортиста. Такмичи се у џудоу, кик боксу и ММА. Одличан је и стрелац.

На Међународним војним играма у Белорусији у пару са белоруским колегом био је најбољи у дисциплини снајперски дуел. То је дисциплина у којој после трчања и заузимања положаја треба погодити мету.

  • Мора да се покаже изузетна прецизност, тако што се на даљини од 300 метара погоди балон пречника 20 центиметара – каже млади потпоручник.

Ђорђе истиче да је прецизност гађања важна, али да добар снајпериста мора бити и физички изузетно спреман, концентрисан, сналажљив и да брзо доноси одлуке. Да би извршио задатак мора се добро камуфлирати и непримећено доћи до положаја за дејство.

  • Обично имамо времена и могућности за један или два хица и на крају извлачење са позиције, што мора да укључи изузетно познавање кретања по терену, топографију и слично – каже Ђорђе.

Поред обуке потпоручник Лапчевић и његове колеге пажњу придају и неговању традиције. У септембру су обележили 100 година пробоја Солунског фронта, одајући пошту славним прецима тако што су бициклима прешли пут од Солуна до Београда.


Припремио Драган Станојевић