Далекометна пушка М93 “Црна Стрела” је конструисана на основама Маусер механизма М98

Појавила се нова фотографија просаудијских снага у Јемену које користе српске антиматеријалне пушке М-93 “Црна стрела” у калибру 12,7мм. На сликама се да приметити да је у питању модификована верзија пушке која је пре неку годину виђена и у редовима курдистанске “Пешмерге” у Сирији. Очигледно је да се ради о експортној модификацији ове пушке, преноси портал Бог Рата.

Далекометна пушка М93 “Црна Стрела” је конструисана на основама Маусер механизма М98, као доказано прецизног и поузданог система репетирног оружја. Намењена је елиминисању различитих врста циљева на великим даљинама, до 1800 м и у свим климатским и теренским условима.

Тешка цев, израђена методом хладног ковања, изнутра хромирана, обезбеђује високу прецизност на великим даљинама. Уздужни жљебови на спољашњој траси цеви убрзавају хлађење цеви и осигуравају прецизност у оштрим режимима експлоатације.

Поред оптичког нишана, пушка има и преклапајуће механичке нишане, за нишањење на даљинама до 400 м. Гасна кочница значајно смањује (до 62%) трзај оружја, и олакшава гађање.Облога цеви и кундак су израђени од полимера, ојачаног стакленим влакнима. У кундаку су уграђени амортизери, који умањују дејство силе трзања на стрелца. Преклапајуће, подесиво, двоножно постоље може да се прилагоди различитим конфигурацијама терена.

На основу ове пушке крагујевачки конструктори оружја су направили модел М-12 “Црно копље” код којег је унапређен механизам окидања, интегрисан кудак од алуминијума са амортизером, са преклапајућом ножицом подесивом по висини. Побољшана је и гасна кочница која се налази на врху цеви, а додата је и Пицатиннy шина која је израђена заједно са сандуком што омогућава постављање различитих оптичких нишана.

Оставите Коментар