Авиони „Миг-29“ које је Војска Србије добила на поклон од Белорусије, биће испоручени у наредних неколико недеља.

Посао ремонта, на ком скоро две године ради белоруски 558. ваздухопловни завод у граду Барановичи, приводи се крају, а у току су и припреме за транспорт и примопредају. Испоруком ова четири авиона наше Ратно ваздухопловство до пролећа комплетираће ескадрилу од укупно 14 „Мигова 29“.

Истовремено са финалом рада на белоруским авионима почела је трећа фаза модернизације летелица истог типа које су већ у саставу Ратног ваздухопловства. Реч је о њиховом технолошком напређењу, али и набавци савременог наоружања. Окончањем овог посла Србија ће после дуже времена добити ескадрилу нове генерације, спремну за заштиту ваздушног простора, али и садејство са снагама на земљи.

То ће бити горња тачка српске ловачке авијације која је пре свега неколико година била – на умору.

Да се очекује испорука белоруских „Мигова“ потврђује и министар одбране Небојша Стефановић, који каже да је листа пројеката за ову годину у Ратном ваздухопловству – амбициозна и дугачка.

  • Очекујемо завршетак ремонта четири авиона „Миг 29“ из Белорусије и њихову испоруку. Осим тога следи нам наставак модернизације авиона „орао“, као и ракетног система ПВО „Куб“. Радари П-12 и П-18, као и друга средства ратне технике, биће такође модернизовани. У плану је и ремонт хеликоптера „гама“ и „газела“, као и ракетних система „Нева“ и „Куб“ – набраја Стефановић.

Министар одбране најављује и наставак радова на ваздухопловној инфраструктури, која се још опоравља од оштећења из НАТО агресије 1999. године.

  • Радићемо на реконструкцији и изградњи смештајних капацитета и других објеката на аеродромима, како бисмо побољшали услове рада припадника Ратног ваздухопловства – наводи Стефановић.

Аеродром „Пилот пуковник Миленко Павловић“ у Батајници ове године добиће нови хангар за авионе, као и надстрешницу за дежурни пар „Мигова“. Слични објекти биће подигнути и на краљевачком аеродрому.

Истовремено са обезбеђивањем услова за смештај новонабављених летелица, пре свега хеликоптера Ми-17, Ми-35 и „ербас Х145М“, одвија се и оспособљавање летачког и техничког састава. Пилоти и механичари досад су прошли обуку у земљи произвођача, затим и борбену обуку у Србији. Јесенас је оформљено више „техничких учионица“ у којима ће се пилоти других летелица упознавати са новим типовима.

  • Преобука нових пилота биће једно од тежишта летачке обуке у овој години – најављују у Ратном ваздухопловству.

РУСКИ МОДЕЛ МОДЕРНИЗАЦИЈЕ

„Мигови“ који ће заокружити српску ловачку авијацију добијени су као донација Белорусије, а њихова модернизација и ремонт урађена је по истом моделу по ком је из Русије претходно стигло шест летелица овог типа. Ремонтни завод у Барановичу, коме је поверен овај посао, сматра се једном од најбољих установа на свету за авионе породице „Миг“. План је да Белоруси четири „двадесетдеветке“ испоруче на техничком нивоу 9.13, што одговара авионима овог типа који су већ у Србији.

Оставите Коментар