Већи део повратничког села Брестовик, код Пећи у коме живе махом повратници Срби без воде је више од месец дана како тврде повратници и то у сред ширења пандемије корона вируса. Немају воде ни за хигијену, док је неколико грла стоке угинуло. Инфраструктура за водоснабдевање која је изграђена средствима међународне заједнице у међувремену је постала власништво локалних албанаца који су у овом селу купили српска имања и отворили породичне фирме.

На сеоском састанку Срби и Албанци из Брестовика договорили су се да у два термина дневно буде пуштена вода, свим домаћинствима. Власник фирме, албанац, на чијем је имању базен за водоснабдевање поштује ту одлуку. Међутим други комшија албанац је према речима Миодрага Дашића, представника овог села, присвојио сву воду за себе.

„Пресекао и главни довод поставио вентил и затворио воду. Ми чекамо да дође вода, воде нема. Изашли смо комисијски да проверимо и видели да је он затворио воду“, изјавио је за радио Гораждевац Миодраг Дашић, представник села Брестовик.

Власник фирме за кога мештани тврде да им је ускратио воду Арђенд Жара, како је речено није био на свом поседу. Са друге стране Башким Драга власник фарме на чијем се имању сада налази базен за водоснабдевање потврдио је речи представника села Миодрага Дашића да по договору пушта воду два пута дневно али је истакао да становници у овом селу имају проблем међусобно, јер не могу да се договоре око тога да не заливају баште, јер воде за то како каже, нема.

„Одлучили смо сви заједно, пошто нема довољно воде у горњем извору да пустимо воду од 7 до 9 часова ујутру и 7 до 9 часова увече да би имали воду, али џабе, чим пустимо воду из базена за двадесет минута нема више воде. Сви имамо воде али кад се топе баште нема, да не топе баште имало би сваког дана по два сата, јер базен не може да сакупи више у овом тренутку“, каже у изјави за радио Гораждевац Башким Драга.

Да се у горњем делу повратничког села Брестовик које је сада мешовито српско-албанско насеље заливају баште потврдио је један од становника Хазир Љајић.

„Дању и ноћи да ми се пусти, ја не затварам цев, све ми је зелено. Ако хоћете идите погледајте, све је зелено, није се осушило. Је л’ то нормално или није нормално? Наводњавам сваки дан. Немам ни козу ни краву ту, башту заливам, лук ми је најбољи у селу, може цело село да дође да једе. Ја користим воду, користи овај Љубиша овде, користе ови доле. И краве и стока и кукурузи се наводњавају“, каже Љајић.

Док у горњем мешовитом делу Брестовика има воде и за наводњавање, у доњем делу села где претежно живе српски повратници воде нема. То посебно представља ризик за старије повратнике у време пандемије корона вируса, каже повратник Стеван Џаврић.

„Од короне се плашимо, до сада не али сада се плашимо. Можда би имали руке да оперемо али овако нема ништа“, каже Стеван Џаврић повратник из Брестовика.

Бушење дубинских бунара за воду финансирала је норвешка амбасада, док је каптажни базен, који служи као резервоар финансирао Mercy Corps. Електро инсталације овог базена воде се на представника села Миодрага Дашића.

„Што је најгоре, сат за струју се води на моје име, тако да сам ја добио рачун за струју у износу од десет хиљада евра и онда су суд и извршитељи дошли да ми плене кућу“, каже Дашић.

Дашић каже да је услед гашења водовода и затварању прилаза сеоском потоку велики проблем стока коју има неколико домаћинстава.

„Затворио је прилаз реци у дужини од петсто метара, тако да ми сада не можемо да приђемо код реке и канал који смо имали за наводњавање и то је затворио. Ја имам краве и свиње и немам шта да им дам да пију. Већ ми се разболела једна крава и један бик је болестан и ја сад све то морам да водим на принудно клање или да бацим. Скоро сам бацио једну краву која се разболела од инфекције и угинула, не знам шта да радим“, каже Миодраг Дашић у изјави за Радио Гораждевац.

До објављивања овог прилога на поруке новинара радио Гораждевца нису одговарали ни градоначелник Пећи Газменд Мухаџери ни прес служба министара за повратак и заједнице Далибора Јевтића.

Оставите Коментар