Америчка ратна морнарица покушава да извуче свој најнапреднији борбени авион који се прекјуче срушио и потонуо у Јужном кинеском мору.

То је изузетно сложена операција за коју аналитичари кажу да ће је Пекинг пажљиво пратити.

Борбени авион Ф-35Ц, једномоторни стелт ловац и најновији млазњак у флоти америчке морнарице, срушио се у понедељак на носач авиона УШ Kарл Винсон током рутинских операција, саопштила је морнарица. Ратни авион вредан 100 милиона долара ударио је у пилотску палубу носача авиона од 100.000 тона, а затим пао у море када се његов пилот катапултирао, рекли су званичници морнарице, преноси ЦНН.

Пилот и шест морнара на носачу авиона УШ Kарл Винсону су повређени, а штета на огромном броду била је само површна и носач је наставио са нормалним активностима.

Америчка морнарица се суочава са задатком да покуша да повуче потонули Ф-35Ц са дна океана немирног Јужног кинеског мора и за сада даје тек оскудне информације.

Иако морнарица САД није открила где се у Јужном кинеском мору догодила несрећа, Пекинг тврди да је скоро цео водни пут од 3,3 милиона квадратних километара државна територија Kине.

Пловила кинеске морнарице и обалске страже стално су присутна у водама Јужног кинеског мора и готово је сигурно да ће Пекинг желети да се домогне и прегледа авион Ф-35Ц, кажу аналитичари.

„Kина ће покушати да лоцира и детаљно испита авион користећи једну од својих подморница за дубоке зароне“, предочио је Kарл Шустер, бивши директор операција у Заједничком обавештајном центру америчке Пацифичке команде на Хавајима.

Шустер, бивши капетан америчке морнарице, рекао је да је могуће да ће Kина у овој ситуацији инсистирати да полаже право на спасавање на основу својих територијалних захтева у Јужном кинеском мору.

„Спашавање авиона уз помоћ средстава комерцијалне и обалске страже омогућиће Пекингу да прогласи операцију потенцијалном опасношћу по животну средину због стране војне опреме у својим територијалним водама“, упозорио је Шустер.

Оставите Коментар