Аутор: Владимир Ђукановић

Поштовани господине Вучићу,

Усудих се да вам се обратим као обичан члан странке којом председавате, озлојеђен због све очитије друштвене дискриминације сваког ко је обележен да је напредњак и ваш присталица. Једним делом усуђујем се рећи и вашом заслугом, јер праг толеранције који имате према онима који су наши политички противници довео је до тога да умисле како могу да чине шта год им је воља, те да због својих непочинстава неће имати никакву санкцију. Осионост коју испољавају, знајући да против њих неће бити ништа покренуто, доводи до тога да они где год стигну дискриминишу људе који се усуде да кажу да су уз вас. На најпримитивнији начин им се утерује страх у кости, са посебним нагласком на питању- шта ће бити са тобом када ти Вучића скинемо?

Елем,господине Вучићу, дотична другосрбијанска елита, препуна новца и више него очигледне друштвене моћи, бићу слободан да кажем држи под апсолутном контролом бар пет веома значајних друштвених области- просвету (посебно Универзитет), културу, медије, правосуђе и тзв.независне институције (посебно онај део који чини тзв.четврту грану власти која је контролор свима, а њу нико не може да контролише). Упростићу, држећи под контролом ове друштвене области они суштински држе државу у шаци. Било ко да им нешто проговори преживеће топлог зеца и доживеће најгоре могуће непријатности. Они могу да уцењују ко ће бити смењен у позоришту, могу путем уцена да натерају државу да им изађе у сусрет ко ће бити у некој институцији постављен, могу да вас најуре са посла, да упадну и заузму Ректорат, да чупају знакове, ломе улице, да предводе митинге испред кућа ваших функционера… Могу све, јер им се може. Они могу да одлучују ко има валидан докторат, а ко не, можда чак и ко сме да докторира, а ко не. Они одлучују ко сме у поменутим областима да напредује, а ко никако не сме. Они одлучују ко је елита, а ко никако не сме да ни да привири да искаже макар своје мишљење, јер није њихов. Све им се толерише и нико ништа не сме да им каже. Они су власт!

Сведок сам свих ових година колико сте излазили у сусрет да на кључна места у појединим министарствима дођу тзв.ванстраначке личности. Највећи део њих никада вас није волео, нити ценио оно што радите, но то и није тако битно. За ту врсту посла битна је компетентност. Просто је невероватно да су сви ти људи сав свој напор улагали искључиво да напакосте власти која им је дала шансу да нешто ураде и тиме суштински да напакосте вама. За то време, велики број честитих људи у Српској напредној странци, једнако компетентних, па да будем искрен и далеко стручнијих, трпео је и гутао кнедле прихватајући да то што чините је добро за Србију како не би била подељена. Прихватали су да буду надаље дискриминисани од оних који су их до јуче дискриминисали у институцијама где раде, само због тога што су сматрали да се ради на помирењу Србије. На сваку вашу пружену руку одговорено вам је најгором могућом нетрпељивошћу и готово сви ти које сте доводили као ванстраначке личности данас жестоко раде против вас кроз опозиционе редове. Знате ли зашто је то тако? Зато што вас никада нису доживљавали као неког њима блиског, јер ти људи сматрају да су богови и надљуди, док ви предводите партију неписмених и крезубих сендвичара. То су људи који не подносе ону праву, истинску, домаћинску Србију. Напротив, то је гомила снобова која оног мученог српског сељака у опанцима очима не може да види и која ће се увек пре дивити туђем измету, него неком великом српско достигнућу.

Господине Вучићу, ако ће свако од нас бити санкционисан када направи саобаћајни прекршај, учини кривично дело, односно уради било какво непочинство, извините али како је могуће да нико од ових што чупају знакове, ломе улице, малтретирају раднике, митингују без пријаве скупа, долазе на врата функционера ваше странке, упадају и заузимају институције, не буде санкционисан? Да ли нам се шаље порука да и ми имамо право сличне методе да предузимамо или је то ексклузивно право само ове бесне и хистеричне групе људи која је изгледа толико моћна? Пошто нам већ долазе на врате, да неће сутра почети породице да нам премлаћују? Да ли и на то имају право?

Поштовани председниче, ја дижем глас за све оне чланове Српске напредне странке који се поносно боре за идеје које ви заступате, а доживљавају дискриминацију у овом друштву само зато што су уз вас. Преко главе нам је посипање пепелом и да свака фукара може на нама да се иживљава. Себи не желим да допустим понижење да ме дискриминишу најгори у овом друштву само зато што имају толико пара које су од обичног народа који за вас гласа покрали и зато што су деценијама по принципу дубоке државе заузели сва битна места у држави са којих се одлучује.

Са овим што се тренутно чини у друштву према људима који су чланови Српске напредне странке мора да се прекине.

Огорчени члан председништва Српске напредне странке, Владимир Ђукановић

Leave a Reply