Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже да је неприхватљиво да представник Срба присуствује обележавању хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ и оцењује да би то било некоректно према српским жртвама у Хрватској.

„Ако било који Србин оде тамо у име српске заједнице, онда он томе даје легитимитет. То је неприхватливо и мислим да се то неће догодити“, рекао је Додик новинарима у Хашанима.

Додик је, након што је хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио да ће потпредседник владе из СДС С-а Борис Милошевић присуствовати обележавању 25. годишњице „Олује“ у Kнину, рекао да није информисан да је то дефинитивно.

Он је рекао да је за њега немогуће да представник Срба присуствује обележавању те војно-полицијске акције и нагласио да је против тога.

Оценио је и да није коректно од власти у Хрватској да тако нешто траже нити је коректно од било којег Србина да оде на такво место, преноси РТРС.

Додик је подвукао да је ту реч о прогону, егзодусу, етничком чишћењу и убијању жена и деце, не само на простору Хрватске, него и на Петровачкој цести и многим другим местима.

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је синоћ да ће потпредседник владе из СДС С-а Борис Милошевић присуствовати обележавању 25. годишњице војне акције Олуја у Kнину, а да ће министар хрватских бранитеља Томо Медвед отићи у Груборе.

Према подацима „Веритаса“, током хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ из својих домова протерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију „Олуја“ оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада светски експерти за ту област тврде да је „Олуја“ имала све карактеристике геноцида, додаје РТРС.

Оставите Коментар