Много се очекује од предстојећег састанка представника Приштине и Београда у Вашингтону, специјални изасланик Ричард Гренел је нагласио да ће се дискутовати искључиво о економским питањима, али амерички стручњак за Балкан Данијел Сервер у интервјуу за Косово Онлајн изјавио је да не верује сасвим у такве најаве актуелне администрације САД.

„Мораћемо да сачекамо и видимо. Биће ми драго ако буду дискутовали о економским питањима попут уклањања нецаринских трговинских баријера и примене техничких споразума који су већ постигнути између Приштине и Београда“, рекао нам је Сервер.

Ричард Гренел је навео да је идеја о корекцији граница била дело Џона Болтона. Ваш коментар?

Уколико ово представља напор да се оконча разговор о променама граница, поздрављам господина Гренела због препознавања разграничења као лоше идеје. Међутим, ова администрација није позната по причању истине. Мораћемо да причекамо и видимо шта ће се догодити.

Може ли договор између Београда и Приштине бити постигнут до краја ове године?

Наравно, можете имати све врсте споразума између Београда и Приштине пре избора у САД, што је оно што Гренел жели. Међутим, мало је вероватно да ће бити постигнут договор о међусобном признавању и уласку у УН, што су велика питања.

Уколико Трамп изгуби на председничким изборима, да ли ће се променити приступ САД косовском проблему?

Да. Господин Бајден ће бити предан противник било каквим променама граница како би угодио етничким разликама на Балкану и другде. Он ће бити далеко снажнији заговорник суверенитета и територијалног интегритета Косова него што је то био господин Трамп и снажно ће подржати кандидатуру Србије за приступање ЕУ, као и блиску америчку сарадњу с ЕУ на Балкану и другде.

Оставите Коментар