Претходних дана из света су стизале озбиљне оптужбе на рачун Русије, односно њене тајне обавештајне службе ГРУ.

Та служба наиме оптужена је да изводи хакерске нападе великих размера, укључујући и недавни покушај упада у компјутерски систем светске Организације за забрану коришћења хемијског оружја. Такође, за двојицу Руса који су идентификовани као осумњичени за тровање бившег руског агента Сергеја Скрипаља и његове ћерке, каже се да су припадници ГРУ.

„Параноја“ од те службе стигла је и Црну Гору, на судски поступак који се пред судом у Подгорици води против окривљених за покушаг државног удара уочи избора, када је један од адвокада рекао да је добио поврерљива документа за које тужилац сматра да су од руске тајне обавештајне службе, због чека је одбио да их пипне због сраха да би могао бити отрован. У том процесу, подсетимо, међу окривљенима су и руски држављани.

Шта је у ствари ГРУ? Реч је о Главној обавештајној управи главног штаба оружаних снага Руске Федерације или једноставно речено – руска војна обавештајна агенција, наводи Index.hr.

ГРУ је једна од три руске шпијунске агенције, а друге две су Савезна служба сигурности (ФСБ) и Спољна обавештајна служба (СВР). Иако је и даље позната као ГРУ, агенција је још 2010. променила назив и званично се зове Главна управа.

Шеф ГРУ-а је Игор Коробов и он одговара начелнику главног штаба Валерију Герасимову и руском министру одбране Сергеју Шојгуу. То је отприлике све што се званично зна. Структура агенције, број агената и финансије су државна тајна.

--