Kандидат за премијера привремених институција Kосова Аљбин Kурти поручио је да су односи Kосова са Црном Гором веома добри, и да Приштина цени став Црне Горе када је реч о независности Kосова, као и подршку ЦГ за интеграцију тзв. Kосова у међународне институције. Ипак, то не значи да се неће залагати за нову демаркацију границе са Црном Гором.

  • Уместо демаркације границе са Црном Гором, поставили смо нову границу, са којом је Kосово изгубило 8.200 хектара земље. Грешку је направила наша комисија, која, уместо да се ослонила на географске мапе и границе обе федералне јединице из Устава Југославије 1974. године, она је у обзир узела само катастарске књиге, при чему је терет доказивања пао искључиво на нашу страну. Тиме је Kосову учињена велика штета – казао је Аљбин Kурти у интервјуу за „Побједу“.

Лидер Покрета самоопредељење је поручио да верује у разумевање Црне Горе по питању демаркације границе са такозваним Kосовом.

  • Чим преузмем дужност новог премијера, желим да се састанем са председником Владе Црне Горе и са властима у Подгорици, и да видим шта се може урадити. Размотрићемо могућности и потрудити се да у овом договору не буде губитника. Верујем да ћу наићи на разумевање друге стране. Уосталом, имамо споразум између председника Тачија и Филипа Вујановића од 16. фебруара 2018. године о корекцији демаркације, који нам у томе може помоћи – саопштио је Kурти.

Оставите Коментар