Покрет Двери Бошка Обрадовића саопштио да сигурно неће учествовати на пролећним изборима. Стручњаци: Ова одлука никога неће узбудити и то ће бити само проблем за опозицију.

Лидер Двери Бошко Обрадовић, коалициони партнер тајкуна Драгана Ђиласа, објавио је бојкот предстојећих парламентарних избора.

Двери су саопштиле да се њихово председништво одлучило за бојкот пошто ‘нису побољшани услови за слободу медија и фер и поштене изборе’. Претходно је исту одлуку донела и Народна странка Вука Јеремића. Стручњаци, међутим, оцењују да ова одлука никог у Србији и ЕУ неће узбудити, али да ће бити велики проблем за опозицију, која сама себе политички ‘убија’.

Европа неће реаговати

Како су Двери навеле у саопштењу, одлука о бојкоту парламентарних избора донета је једногласно.

  • Тражимо поштовање закона и основних демократских стандарда о објективном јавном информисању у оквиру којег се може чути друга страна и другачије мишљење од оног које износи власт. Кад су избори у питању, сви изборни учесници морају имати равноправан третман, што није случај – наглашавају у Обрадовићевој партији.

Интересантно је то да се овим поводом није огласио тајкун Драган Ђилас, лидер Савеза за Србију, чији су Двери члан, што стручњаци тумаче као доказ да у оквиру тог савеза не постоји сагласност о овом питању.

Владимир Пејић, директор агенције за истраживање јавног мнења ‘Фактор плус’, каже да ово не представља никакав озбиљан проблем на политичкој сцени Србије.

  • Ова њихова одлука неће имати превише утицаја на политичка дешавања у нашој држави. Мени је свакако занимљивије питање шта је разлог појединачних одлука чланица СЗС, док још немамо никакав заједнички став у вези са бојкотом избора?! – каже Пејић.

Аналитичар и социолог Владимир Вулетић оцењује да је Бриселу веома важно да не дође до компликовања ситуације на унутрашњем плану у Србији, што је и порука европског известиоца Дејвида Мекалистера.

  • Његове поруке биле су јасне. Очекује да сви проблеми буду решени у парламенту и они који не изађу на изборе неће имати глас. Ако не изађу, то ће бити њихов проблем, а што се тиче ЕУ, неће их претерано узбудити. Мекалистер је рекао да неће делити лекције и стати на било коју страну. Јасна је порука да је бојкот избора за ЕУ нешто што није добродошло и нешто што неће подржати – подвлачи Вулетић.

Можда је тако и боље

Лидер ПС и министар одбране Александар Вулин, с друге стране, оцењује да бојкоту не треба давати велики значај.

  • Свако одлучује о својим потезима, а коначни суд дају грађани на изборима. Што се мене тиче, могу слободно да бојкотују. Не бих томе придавао превелики значај. Ако нећете да се проверите пред бирачима, ви се проверавајте унутар својих политичких организација, то је ваше право. Ми смо спремни, имамо са чим да изађемо на изборе. Они који немају, нека сами одлучују, можда је и боље да не излазе на изборе и сачувају самопоштовање – закључује Вулин.

Јеремић бојкотује, а рејтинг му 0,8%

Подсетимо, Вук Јеремић је прошле недеље објави да ће бојкотовати редовне парламентарне изборе. Стручњаци су овај потез оценили као Јеремићев покушај да се да се наметне као ‘лидер’ опозиције, иако према последњим истраживањима јавног мњења има свега 0,8 одсто подршке! Бивши шеф дипломатије, сагласни су стручњаци, причом о бојкоту само покушава да се спасе изборног дебакла.


Свађа унутар СЗС

„Мени је свакако много занимљивије питање шта је разлог појединачних одлука чланица СЗС зашто немају заједнички став“

Владимир Пејић, агенција ‘Фактор плус’


М. Добромировић

Оставите Коментар