Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изразио је наду да ће договор о новом имену Македоније бити у интересима Атине и Скопља и подрже га подржати становници обе државе.
„Увек смо наглашавали да се залажемо за проналажење договора око тог проблема, без мешања споља, без постављања неких вештачких услова. Говорили смо да ћемо подржати одлуку која ће бити у интересу Грчке и Македоније и која ће имати широку народну подршку. Надам се да је договор који је јуче објављен управо такав“, рекао је Лавров на прес-конференцији у Москви.

Са своје стране министар иностраних послова Грчке Никос Коциас је навео да је спољна политика Грчке активна, демократична и вишепланска. Према његовим речима, на тим условима је Влада Грчке решила тај проблем како би се прекинуо спор око имена Македоније.

Грчка и Македонија после 27 година спора постигле су јуче договор о новом имену. Како је саопштио македонски премијер Зоран Заев, то је Република Северна Македонија. Постизање споразума поздравио је врх Европске уније, као и саме чланице. Високи званичници Европске уније честитали су премијерима Грчке и Македоније, Алексису Ципрасу и Зорану Заеву, на решености и лидерству у постизању „историјског споразума“ о имену Македоније, уз оцену да то доприноси „преображају целог региона југоисточне Европе“.

Када су му донели споразум, Иванов је само устао и отишао

Скопље — Председник Македоније након само два минута прекинуо састанак са Заевом и Димитровом, који је требало да га информишу о споразуму о имену Македоније.

Кабинет председник Македоније Ђорђа Иванова је саопштио да је Иванов након два минута устао и напустио састанак без жеље да сазна више о садржају тог споразума. Најављено је да ће се Иванов данас обратити јавности.

„Председник Републике Македоније Ђорђе Иванов примио је данас премијера Владе Републике Македоније Зорана Заева и министра спољних послова Републике Македоније Николу Димитрова. Обавештавамо да је састанак трајао два минута. Председник Иванов данас ће се обратити македонском народу и грађанима Републике Македоније“, стоји у краткој изјави председничке канцеларије.

Иванов се, иначе, све време противио начину на који је постигнут договор са Грчком. Он, наиме, сматра да ново име Македоније треба да буде у оквиру актуелног Устава те бивше југословенске републике.

Усмено договорени споразум о томе да ће ново име бити „Република Северна Макединија“, који су након више месеци преговора коначно успели да постигну Ципрас и Заев, сматра се историјским, а договор су поздравили и највиши званичници ЕУ и САД.

За македонску опозицију и председника Иванова то име је неприхватљиво.

Објавио: Србин.инфо