Модификовани тенк Т-55, који су навијачи Црвене звезде инсталирали испред северне трибине стадиона „Рајко Митић“, изазвао је велику пажњу овдашње, али иностране јавности.

И док симпатизери црвено-белих доживљавају ово оклопно борбено возило као атракцију и симбол снаге, хрватски медији читаву причу политизују, називају је морбидном и без икаквих доказа испаљују тврдње да је реч о тенку из Вуковара?!

Мирослав Лазански, најпознатији војно-политички коментатор још из времена бивше СФРЈ каже да подржава Делије:

  • Не видим ништа спорно у томе што је један такав тенк изложен испред „Маракане“. Ако Делије воле тенкове, ја их у томе подржавам. У свету постоји много колекционара расходованих оклопних возила. Због чега би се навијачима Црвене звезде ускраћивала страст и љубав према техничким рекликвијама те врсте? Ја, рецимо, возим „доџ“, амерички војни џип из Другог светског рата, и нико ми на техничком прегледу не прави проблем – изјавио је Лазански.

Невероватно је да сад некоме смета Звездин тенк, а колико знам лондонски Арсенал на свом грбу има топ. Слично је и са неким другим клубовима који испред својих стадиона имају тенкове или гладијаторе, додаје он.

Лазански је објаснио да сваки појединац може да купи тенк за 30.000 до 40.000 евра.

  • Тенк Т-55 је повучен из употребе. У овом случају, то је заиста више макета, јер ако нема механизам за испаљивање, ако је цев заливена, то је онда само 40 тона гвожђа. Дакле, безопасан је, више је изложбени експонат. Такви тенкови се годинама продају на стовариштима и сваки појединац може да купи тенк за 30.000-40.000 евра. Ја бих могао да купим тенк. Министарство одбране сваке године расписује тендер за продају расходованих војних возила, па и тенкова. То је у складу са законодавством Европске уније. Ствар је безазлена, нема говора о неком хушкању на рат, будалаштина је пласирати такве приче – наглашава Мирослав Лазански.

Лазански каже да уопште није изненађен тиме што су Хрвати дигли толику фрку, успут тврдећи да је реч о тенку из Вуковара.

  • Чиста глупост! Откуд податак да је то тенк из Вуковара? Је л’ можда има неки серијски број који то доказује? Нема! Хрватима овај гест навијача Звезде очигледно служи за политизацију. Ја тај тенк испред Звездиног севера доживљавам као навијачку поруку: „Ми смо чврсти, ми смо јаки – као тенк“ – сматра Лазански.

Оставите Коментар