Гледајући кроз призму духовног и националног осећања а о све актуелнијој теми данашњег друштва који машта о одласку у иностранство у ауторском тексту за наш портал ПОБЕДА инфо пише угледни Професор Богословије СВ. Арсенија у Сремским Kарловцима Јован Kатић.

Ни мало лако и веома захтевна тема али покушаћу да кроз духовно-национални начин размишљања објасним и пошаљем поруку зашто не треба одлазити из своје домовине, Србије, тј. зашто треба остати у њој.

Пре свега потребно је разбити тезу која понајвише утиче на одлазак младих а то је да су се мозгови одлили а шљам остао. Мислим да у овој тези треба изменити редослед речи да су мозгови овде а да се шљам одлио.

Други разлог зашто је тешко објаснити ову тезу јесте управо мотив одласка, а то је искључиво финансијски моменат. Одлазе и претварају се у робове оних – којима су њихови преци робовали.

Нажалост они који одлазе не осећају да се држава градила и изградила на подвигу мученика и кад тад због свете крви проливене, чуће зов своје отаџбине и вапај који их позива да сперу грех због издаје свог националног идентитета.

Човек који не сагледава реално своје способности, вођен жељом и похлепом напушта отаџбину и одлази без имало гриже савести.

Запитајмо си колико су тешко наши преци живели, па нам ипак оставили слободну отаџбину?

Отићи или остати, није више питање већ суштина живота српског народа и његовог опстанка!