Према тексту споразума о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи Русије са самопроглашеним Доњецком и Луганском народним републикама (ДНР и ЛНР), заштита граница ДНР и ЛНР спроводиће се заједничким напорима уговорних страна на основу интереса њихове сопствене безбедности, као и мира и стабилности.

По том питању биће закључен посебан споразум, преноси агенција ТАС С наводе из документа.

Споразуми, такође, предвиђају да ће свака од страна на својој територији дати другој право да гради и користи војне базе и објекте својих оружаних снага.

Уговори предвиђају заштиту етничког, језичког, културног и верског идентитета националних мањина. Грађани самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике моћи ће да имају руско држављанство под условима утврђеним законом, а стране ће закључити и додатне споразуме у циљу решавања питања двојног држављанства.

Утврђује се да се на територији сваке од уговорних страна признају документи које издају државни органи и органи локалне самоуправе друге уговорне стране.

Према споразумима, Русија ће предузети ефикасне мере за подршку и функционисање финансијских и банкарских система самопроглашених ДНР и ЛНР, полазећи од тога да је законско средство плаћања на њиховој територији руска рубља.

Поред тога, према документима, уговорне стране се обавезују да ће обезбеђивати повољне економске, финансијске и правне услове за предузетничке и друге привредне активности, укључујући унапређење и међусобну заштиту инвестиција, као и да ће подстицати различите облике сарадње и директних веза између грађана две стране.

Споразуми са самопроглашеним републикама у Донбасу такође предвиђају даље доношење мера за обједињавање енергетских, транспортних и телекомуникационих система. Поред тога, према документима, стране у споразумима намеравају да предузму мере за обједињавање грађанског и пореског законодавства, као и у области пензионог осигурања.

У финансијском и економском образложењу уговора наведено је да њихова ратификација неће захтевати додатне буџетске издатке.

Парламенти самопроглашених ДНР и ЛНР већ су ратификовали споразуме, а руски парламент ће их разматрати данас.

Оставите Коментар