На проби Параде победе на полигну „Алабино“ у Подмосковљу први пут је фотографисан тешки вишецевни ракетни систем „Тосочка“ који ће званично бити представљен на Паради победе у Москви 24. јуна.

За разлику од ракетних система „Буратино“ и „Солнцепек“ који за премешттање користе шасије тенка Т- 72, систем „Тосочка“ је монтиран на троосном камиону „Урал“ што значајно повећава мобилност система.

Систем је сличан раније објављеним нацртима система ТОС-2 (други назив за ракетни систем „Тосочка“). Због угла фотографисања не примећује се кључна каракеристика по којој се „Тосочка“ разликује од својих претходника – кран, помоћу кога систем самостално може допуњавати муницију. То ће увелико поједноставити рад и дати систему већу покретљивост.

На кабини су монтирани комуникациони системи и пријемник сателитске навигације „Глонасс“, захваљујући којима „Тосочка“ може да прима информације о метама које шаље аутоматски систем за контролу. Експерти су приметили да је са леве стране пакет са ракетама скривен иза сандука са резеервним делима и додацима.

Русија је једина земља на свету у којој се таква опрема развија и производи. Показала је своје јединствене карактеристике током оружаних сукоба у Ираку и Сирији.

Оставите Коментар