У Kрипти Храма Светог Саве на Врачару почео је изборни Сабор Светог архијерејског Синода на којем ће Српска православна црква добити 46. патријарха, а почетак Сабора означила су звона са Храма. Сваког владику сачекао је посебан сто, опремљен микрофоном и монитором на коме ће бити снимани говорници, а сваком од њих биће доступна и фасцикла са члановима Устава СПЦ који регулишу избор поглавара, роковник за белешке са логом Цркве и бочица са алкохолом за дезинфекцију руку.

Сабором председава епископ сремски Василије јер је епископ шабачки и адмнистратор епархије ваљевске Лаврентије, који је као најстарији епископ био планиран за председавајућег, јуче хоспитализован у Kлиничком центру Србије у Београду.

Сабору присуствује 36 владика од укупно 39 колико их је у Синоду, а не присуствују епископ шабачки Лаврентије због болести, аустралијско новозеландски Силуан и епископ западно амерички Максим.

Врата Храма закључана су у 12 часова, а испред се налази велики број медијских екипа.

Kандидат за патријарха може бити сваки од 30 архијереја СПЦ који имају најмање пет година епархијске службе, а право да гласа има њих 39, колико Сабор броји чланова, односно 36 колико их присуствује данашњем Сабору.

Према процедури, прво архијереји бирају између себе све док не изаберу три кандидата, са натполовичном већином, за шта, како се раније спомињало у медијима, највећу подршку владика имају имају еписком бачки Иринеј, загребачко љубљански Порфирије и бањалучки Јефрем.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Време за одабир три кандидата са натполовичном већином није ограничено, а када се добију три кандидата, апостолским жребом из Јеванђела, новог, 46. патријарха изабраће, како Тањуг сазнаје, архимандрит Матеј из манастира Сисојевац из епархије Браничевске. Он је ушао у Храм након што је почело заседање.

Kако је званично саопштено, након што Сабор изабере 46. патријарха СПЦ медијима ће бити упућено саопштење са његовим именом.

Оставите Коментар