Борбени тенкови Леопард-2 различитих модификација Оружаних снага Немачке, Норвешке и Холандије из НАТО борбене групе Vigilant Leopard изводили су заједничке вежбе у Литванији.

Значајно је да су се ове вежбе одвијале неколико километара од белоруске границе.

Раније је нови војни контингент копнених снага САД ротацијом стигао на полигон литванских оружаних снага у Пабрадеу и већ се припремио за вежбе.

Према подацима литванског Министарства одбране, припадници 2. батаљона 8. коњичког пука копнених снага САД заменили су војнике 2. батаљона 69. пука 2. бригаде који су у септембру стигли у Литванију на вежбе, који су вежбе већ завршили и отишли ​​кући.

Планирано је да нови амерички тешки батаљон буде распоређен на обуку у Литванији око 8 месеци – до краја лета. Американци су стигли са војном опремом и наоружањем – тенковима Абрамс, оклопним возилима Бедли итд.

Раније је Александар Лукашенко више пута изјавио да НАТО јача своје борбене позиције на граници Републике Белорусије, укључујући тенковске и ваздухопловне јединице.

Либерална опозициона заједница у Белорусији тада је ове изјаве схватила са смехом, тврдећи да то није ништа друго до изговор за премештање војних јединица у немирне западне регионе земље.

Оставите Коментар