Велика количина потпуно новог оружја уочена је током недавних проба параде поводом 70. годишњице од оснивања Народне Републике Кине. Неко оружје је успешно идентификовано, али о осталима може само да се спекулише, пише РТ.

Током ноћне пробе, настао је велики број фотографија и видео-снимака које су направили туристи. Снимци су брзо осванули на друштвеним мрежама, где су одмах покренуте спекулације о томе шта се на њима види.

Неке од машина било је лако погодити, попут новог кинеског лаког тенка тип 15. Тај тенк, направљен за планинско ратовање, своју премијеру ће имати на паради.

Тип 15с и тип 99А појавили су се у новим пустињским камуфлажама. Та промена у односу на традиционални шумски дезен можда представља сигнал да се Пекинг спрема за нове области у којима ће ангажовати своју војску, пише РТ.

Многа друга возила била су прекривена цирадама у покушају да се одржи напетост уочи саме параде.

Међу њима је уочен велики објекат налик торпеду. Спекулише се да је реч о подводном дрону, односно аутономној подморници. Кина је током протеклих неколико година тестирала разне подводне дронове за надзор, али су они досад били знатно мањи по габариту у односу на уочени уређај. Величина отвара могућност да овај дрон буде у стању да носи и неко наоружање.

​Још један мистериозан предмет који је снимљен на проби параде било је равно возило са истакнутим мотором. Могуће је да је реч о хиперсоничном глајдеру, с обзиром на витак облик пише РТ.

​Следећи би могао да буде лансер ракета. Могуће је да реч и о систему МРСЛ, који је сличан руским машинама „БМ-30 смерч“.

​Затим, снимљен је и дрон у облику крила, а највероватније је у питању јуришни дрон „лиђијан“.

Велика парада биће одржана 1. октобра.

Оставите Коментар