ЗАПАД је измислио „руску претњу“ како би мотивисао постепену интеграцију Шведске у НАТО и САД, написао је шведски политиколог Пер Саландер у чланку објављеном у листу Dagens arena.

Према речима професора емеритуса са Универзитета Умео, анализирајући недавне изјаве шведских политичара и њихове реалне поступке на међународној арени, може се извући само један закључак – „о дугој руци“ Вашингтона у северној Европи.

При том, Саландер је нагласио да све вести о наводној претњи Шведској од Москве садрже мали елемент истине која се односи искључиво на раскол у шведском друштву.

Истовремено, политиколог је подсетио на редовно учешће Стокхолма у војним вежбама НАТО-а у Балтичком мору. Он је додао да снаге самоодбране у Готланду обучавају амерички маринци.

– Наводна руска агресија није ништа друго до конструкција која сеје поделе и која има за циљ да мотивише постепену интеграцију Шведске са САД и НАТО-ом – закључио је Саландер.

Раније је руска амбасада у САД саопштила да Русија никоме не прете, док је померање трупа на њеној територији – суверено право сваке земље.

Оставите Коментар