Портпарол председника Руске Федерације Дмитриј Песков, говорећи о повлачењу руских трупа из Кијевске области, истакао је да је то гест добре воље за стварање повољних услова за преговоре, током којих су могуће озбиљне одлуке.

„Да бисмо створили повољне услове за преговоре, желели смо да направимо гест добре воље. Можемо да доносимо озбиљне одлуке током преговора, па је председник Путин наредио нашим трупама да напусте регион (Кијевску област)“, рекао је Песков у интервју за француски ТВ канал ЛЦИ. 

Он је нагласио да Москва жели да обустави војну операцију путем преговора и да је заинтересована да украјински председник Владимир Зеленски пристане на постављене услове.

Meђутим, НАТО тврди да је разлог повлачења из Кијевске области потпуно другачији.

Русија јача своје снаге како би преузела контролу над целим Донбасом на истоку Украјине и направила „копнени мост“ са полуострвом Крим, које је припојила 2014. године, изјавио је јуче генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

– Налазимо се у кључној фази рата. Руске снаге су напустиле Кијевску област и северну Украјину. Председник Русије Владимир Путин премешта велики број војника… Они ће се поново наоружати, добити појачања у броју, јер су претрпели губитке, и снабдеће се за покретање нове високо концентрисане војне операције у региону Донбаса – рекао је новинарима Столтенберг.

Генерални секретар Алијансе је рекао да је у Донбасу концентрисана већина украјинских снага и додао да ће премештање руских снага потрајати неколико седмица.

Оставите Коментар