Тајкуни Драган Ђилас и Вук Јеремић најављују да ће, чим дођу на власт, донети закон о пореклу имовине по којем ће политичари морати да објасне како су стекли иметак од 1990. године до данас

Фото: kurir.rs
Фото: kurir.rs

Усвајање овог закона је једна од 30 тачака програма Савеза за Србију, у коме су Ђилас и Јеремић, а то значи да су двојица тајкуна практично најавили да ће сами истражити порекло својих милиона!?!

Њих двојица, иначе, према доступним информацијама, поседују хиљаде квадрата стамбеног и пословног простора, као и хектаре земљишта, више фирми и невладиних организација…

Богатији од руских тајкуна

Вук Јеремић:
1.107 квадрата некретнина
11 хектара земљишта

Драган Ђилас:
11 станова
2 гараже
2 аутомобила
22,6 хектара земљишта
635 квадрата помоћних објеката

АВИОНИ, КАМИОНИ…

Према подацима антикорупцијске мреже Антидот, само Ђилас је пријавио на своје име чак 11 станова, две гараже, два аутомобила и 22,6 хектара земљишта широм Србије, као и још 635 квадрата помоћних објеката.

Ђиласов коалициони партнер Вук Јеремић и његова породица, на другој страни, поседују фантастичних 1.107 квадрата и још 11 хектара земљишта. Наравно, ни Ђилас ни Јеремић никада нису до краја објаснили како су стекли ову позамашну имовину.

Коментаришући ове наводе, уредник антикорупцијске мреже Антидот Марко Матић каже да је Ђиласова и Јеремићева платформа врхунац њиховог лицемерја.

– Управо су они ти који годинама уназад избегавају да грађанима и јавности објасне своје изворе и порекло баснословног богатства које поседују. То лицемерје истовремено открива и стварне мотиве тих људи, чији су лични интереси изнад свега и који би, попут пиромана који подмећу пожар, сада о трошку грађана хтели тај исти пожар наводно да гасе. Мислим да је ово јасно упозорење грађанима Србије шта би се догодило с општим добром и националним интересима у случају да поменути тајкуни дођу на власт. Без икакве сумње, у том случају би државу поделили као плен – подвлачи Матић.

ЧИСТА ДЕМАГОГИЈА

Марио Спасић, председник Савета за мониторинг, оцењује да је потпуно јасно да је ово демагошки потез.

– Већина лидера тог савеза су 12 година били на власти и имали су прилику да спроведу овај закон. Када су владали, ћутали су и незаконито стицали богатство, а некакав закон који су донели престао је да важи. Дакле, не треба бити лицемеран као Ђилас, Јеремић и остатак њихове екипе. Нека они објасне откуд им милионско богатство. Не морају поново да замлаћују грађане Србије. То је непринципијелно, демагошки и већ виђено – закључује Спасић.

Извор: informer.rs