Немачке власти усвојиле су акциони план за подршку опозицији у Белорусији у вредности од 21 милиона евра. Ради се о пружању азила, стипендијама и подршци независним медијима, саопштила је немачки канцелар Ангела Меркел.
„Немачка влада је усвојила акциони план ‘Грађанско друштво Белорусије’. Прогоњени опозиционари и људи у невољи моћи ће на поједностављен начин да добију визу, а самим тим и азил код нас. Желимо да помогнемо трауматизованим жртвама прогона, да уведемо стипендије и подржимо независне медије“, изјавила је Меркелова.

Према њеним речима, „то неће променити конфронтацију“ између сукобљених страна у Белорусији, јер је то „немогуће учинити споља“, али ће показати и демонстрирати подршку Берлина опозицији.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter


Она је позвала власти у Минску да „одмах прекину са насиљем и ослободе политичке затворенике“. Поново је истакла да ће Немачка и ЕУ наставити да „позивају на одговорност оне који су одговорни за кршење људских права које се наставља“.
Шеф немачке дипломатије Хајко Мас касније је, говорећи на онлајн-конференцији „Солидарност са Белорусијом“, рекао да је Немачка за програм подршке опозицији у Белорусији издвојила 21 милион евра.
„Будите сигурни – Немачка и ЕУ су на вашој страни. Увели смо санкције Лукашенку и његовом режиму. Разрадили смо акциони план ‘Грађанско друштво Белорусије’ у вредности од 21 милион евра“, рекао је министар, обраћајући се присталицама белоруске опозиције.

„Формираћемо механизам за прикупљање доказа против оних који крше људска права. Доћи ће дан када ће бити позвани на одговорност. Доћи ће дан када ће народ Белорусије моћи да живи у условима демократије, слободе и владавине закона“, рекао је Мас.

Оставите Коментар