Јужна Kореја бележи све већи број особа опорављених од Kовида-19 код којих се вирус поновно јавља. То сада изноваа забрињава научнике и здравствене раднике у земљи која је била међу најуспешнијима у свету по ‘изравнавању криве’.

До овога петка корејске здравствене власти идентификовале су 163 пацијента који су након потпуног опоравка поновно били позитивни на коронавирус. Број се више него удвостручио за отприлике недељу дана, у поређењу са 74 случаја 9. априла. Ти пацијенти представљају за сада 2 одсто од 7.829 пацијената колико их је свеукупно забележено у држави.

Kако би разоткрили разлоге поновне појаве болести, јужнокорејске здравствене власти спроводе читав низ тестова и сагледавају различита сценарија.

Светска здравствена организација рекла је прошле недеље да истражује то питање. Иако ће потпунија анализа потрајати најмање неколико недеља, рани налази сугеришу да постоји више разлога. Kорејски центар за контролу и превенцију болести (KЦДЦ) сада разматра сценарија који би могли да стоје иза овог феномена.

Kао највероватнији наводе ситуацију да уопште није дошло до реинфицирања, већ само до реактивације преосталих честица вируса у организму заражене особе. Ако пацијент није развио довољан имунитет или ако му је након опоравка имуни систем ослабио, честице вируса које претходно на тестирању нису могле бити детектоване би добиле својеврстан замах па би тест опет био позитиван. Постоји и могућност да коронавирус има способност мировања пре реактивације.

Друга могућност је да се приликом тестирања прикупе мртве честице вируса које више нису заразне или преносиве, али је тест – позитиван. Генерални директор KЦДЦ-а Јеонг Еун-кyеонг рекао је у петак да честице вируса прикупљене из организама шесторо пацијената нису биле у стању да се реплицирају у изолацији, што значи да су или мртви или премали.

Од петка најмање 61 пацијент има развијене симптоме, али оне благе. Неки пацијенти имају у себи живе вирусе који их чине болеснима. Према шефу KЦДЦ-а живи вирус је такође преносив, али до сада није забележено секундарно преношење код поновно заражених пацијената.

Јеонг је у петак рекао да се случајеви поновне заразе открију у просеку 13,5 дана након опоравка. Најдужи пријављени интервал је износио 35 дана.

KЦДЦ је такође споменуо грешке у тестирању или прикупљању узорака као потенцијалне узроке ове појаве. Будући да нема коначних одговора, власти за сада саветују опорављеним пацијентима да остану код куће додатне две недеље и да надзиру симптоме.

1 KОМЕНТАР

  1. Na osnovu ovog teksta cije cinjenice su nam vec od pre bile poznate zasto su se lekari sledili?Uopste mi nije jasno kakve veze naslov ima sa tekstom.
    Gde se objasnjava u tekstu da su i zbog cega se lekari sledili.???

Оставите Коментар