Тачи и Рама додатно „балканизују“ Балкан у тренутку када Брисел нема појма шта би са овим делом Европе, а на пост-конфликтном простору свака изговорена реч, може бити искра која ће запалити буре барута

Фото: Тањуг/АП, Профимедиа/Zuma Press – News,Тањуг/Драган Кујунџић

У само пар сати уследили су оштре изјаве из Тиране и Приштине уперене против Србије и српског народа. Најпре је албански премијер Еди Рама изјавио је да не може да искључи унију његове земље и Косова уколико преспектива уласка земаља региона у Европску унију настави да бледи, док је косовски председник Хашим Тачи поново запретио тужбом за геноцид против Србије. Ове изјаве испратила је серија напада на Србе на Косову и Метохији. Иако је за ширу јавност ово можда био сигнал да Албанци желе да остваре сад већ вековни план “Велике Албаније”, они упућенији кажу да иза ових изјава стоји подмуклија намера.

На радару српске јавности су скандалозне изјаве Едија Раме и Хашима Тачи. На простору пост-конфликтног Балкана свака изговорена реч, може бити искра која ће запалити буре барута, које је често синоним за овај део Европе.

Колико су те изјаве опасне, говоре и осуде које су стигле из Европске уније и НАТО.

Фото: AP/Тањуг

Међутим, ако на тренутак заборавимо међуетничку нетрпељивост и погледамо прилике, које владају у Приштини и Тирани, слика ће нам бити јаснија.

На Косову се све чешће спекулише о могућем одржавању ванредних парламентарних избора. Као разлози наводе се почетак рада Специјалног суда за ратне злочине Ослободилачке војске Косова и немогућност Скупштине Косова да усвоји споразум о демаркацији границе са Црном Гором.

– Хашим Тачи има тоталну блокаду власти и та блокада је резултат блокаде Бриселског споразума, недовољне координације са Владом и снажне опозиције, која што је више присутна на улици, то добија значајнију подршку јавности. У таквој ситуацији, он сада покушава да игра на карту “Самоопредељења” – упозорава за портал Телеграф.рс, Душан Јањић, директор Форума за етничке односе.

Фото: Медија центар Београд

Јањић каже да се Тачи сада солидарише са Рамушем Харадинајем, што би требало да му купи подршку Харадинајевих гласача, као и све учесталије приче о сарадњи са Албанијом као одговор на кризу ЕУ.

– То је матрица коју гледамо и код Едија Раме. Рама који је угрожен снажним налетом опозиције у Тирани, односно Демократске странке уочи парламентарних избора. Демократе га нападају за унутрашњу политику и он зато покушава да узме националистичке гласове од црвено-црне коалиције – рекао је Јањић.

Фото: Tanjug/AP

Јањић ова два модела понашања дефинише термином – безбедносни инжењеринг, кога се политичари ухвате пред изборе или када им не иде добро.

– Међутим, проблем са безбедносним инжењерингом је што политичари не могу да управљају са свим људима. Он утиче на опште расположење народа, може да донесе победу на изборима, али ствара огромна очекивања и страхове код људи – указао је Јањић.

Ова ситуација уопште није добра, каже Јањић, јер Тачи и Рама додатно “балканизују” Балкан у тренутку када Брисел нема појма шта би са овим делом Европе.

Фото: Тањуг/Едиб Тахировић

– Из њихових изборних победа лако може да дође до јачања екстремизма, улице и отимања власти од оних који злоупотребљавају национализам – закључио је директор Форума за етничке односе.

Извор: telegraf.rs