Министарство одбране Србије огласило се саопштењем поводом навода у медијима да је шеф делегације Србије, бригадни генерал Предраг Бандић, напустио састанку у Бриселу после присуства представника привремених приштинских институција.

  • Шеф Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО-у бригадни генерал Предраг Бандић, уједно вођа делегације Републике Србије на 23. састанку Иницијативе за нормализацију ваздушног саобраћаја изнад Балкана који је одржан у Бриселу, изразио је оштар протест, а затим и напустио састанак, јер су представници привремених институција у Приштини злоупотребили своје учешће на скупу и искористили га за покушај промовисања независности такозваног „Косова“ и његових непостојећих институција – наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство наводи да је овакав поступак реакција делегације Републике Србије на наступ делегације привремених институција у Приштини, јер је услов био да на наведеном састанку та делегација буде обележена само именом и презименом, посебно имајуц́и у виду да је скуп организовао НАТО, који као организација не препознаје такозвано „Косово“.

  • Наиме, шеф делегације Привремених институција у Приштини, за кога није ни било планирано да се обрати на скупу, након што му је одобрено да се ипак обрати, уместо да говори о теми састанка, то време је покушао да искористи за промовисање независности такозваног „Косова“, након чега је вођа српске делегације оштро протестовао и напустио састанак – саопштило је Министарство.

У саопштењу се додаје и да је састанак, након што га је наша делегација напустила, врло брзо и завршен.

  • Напомињемо да је реч о незабележеном скандалу којим Приштина покушава да изазове сукобе, као и покушају легализације стварања велике Албаније – стоји на крају саопштења Министарства одбране Србије.

Генерал Предраг Бандић, шеф делегације Србије на састанку о нормализацији ваздушног саобраћаја на Балкану, који је одржан у Бриселу, напустио је овај састанак, због присуства представника приштинских власти.

  • Представници тзв. „Косовског министарства одбране“ и „Косовских ваздухопловних власти“ покушали су да злоупотребе састанак ради промоције сопствене једнострано проглашене независности и безбедносне структуре коју чак ни НАТО формално не признаје, како би скренули пажњу са нове иницијативе која штети њиховој перцепцији остварене „државности“ и евентуално изазвали неуспех разговора који им не иде у прилог – рекао је Бандић за Курир и објашњава свој поступак:

  • Реакција наше делегације је била јасно исказана, одлучна и у складу са политиком председника и врховног команданта и инструкцијама министра одбране.

  • Подршка Албаније наступу Приштине у Бриселу је неспојива чак и са постојећом политиком НАТО и потврда политике стварања велике Албаније – рекао је Бандић и додао:

  • Пре напуштања наша делегација је два пута упозорила на злоупотребу састанка и захтевала адекватно представљање указујући на одредбе Резолуције СБ УН 1244 која је обавезујућа за све учеснике разговора.

Оставите Коментар