Амбасадори САД на Балкану окупили су се у Тирани, на првој таквој конференцији представника америчких мисија, где су разговарали о регионалним и глобалним приоритетима.

Састанку у четвртак су присуствовали и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, као и специјални изасланик и координатор Центра за глобално ангажовање при америчком Стејт департменту Џејмс Рубин.

Домаћин састанка била је амбасадорка САД у Албанији Јури Ким, а учествовали су амбасадор у Србији Кристофер Хил, отправник послова Амбасаде САД у Хрватској Марк Флеминг, амбасадорка у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке, амбасадорка у Северној Македонији Ангела Агелер, амбасадор у Грчкој Џорџ Цунис, као и амбасадори САД у Бугарској Кенет Мертен, у БиХ Мајкл Марфи и у Приштини Џефри Ховенијер, преноси Репортери.

Ким је саопштила да је овај састанак одржан како би се разговарало о приоритетима Сједињених Америчких Држава на Балкану.

„Драго ми је што могу да угостим колеге, амбасадоре САД у БиХ, Бугарској, Хрватској, Грчкој, на Косову, у Црној Гори, Северној Македонији, Србији, уз изасланика Џејмса Рубина и заменика помоц́ника секретара Габријела Ескобара, да разговарамо и координирамо приоритете САД на Балкану. Верујем да је то први такав скуп који се одржава у Тирани“, написала је Ким на Твитеру.

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер назвао је састанак добром приликом да се разговара о регионалним и глобалним приоритетима САД.

„Хвала мојој пријатељици и колегиници амбасадорки Ким што нас је угостила у Тирани. Била је то дивна прилика да разговарамо о нашим регионалним и глобалним приоритетима, укључујући руску инвазију на Украјину, енергетске могућности као и јачање демократских институција и борбу против корупције“, написао је Ховенијер на Твитеру.

Оставите Коментар