Уговором са Евроазијском економском унијом (ЕАЕУ) Србија може да постане економски мост између запада и истока, да привуче нове инвестиције из ЕУ, као и из Русије, и да додатно ојача наше политичке и економске позиције у региону, оцењује министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Вест да је руска влада одобрила ратификацију Уговора о слободној трговини између Евроазијске економске уније и Републике Србије представља потврду одличних политичких и економских односа између Србије и Русије, каже Поповић за Танјуг.

„Србија ће овим уговором добити могућност да извози практично све домаће производе без царина на тржиште од близу 200 милиона људи. Такве услове за извоз на тржиште Русије и Евроазијске уније нема ниједна друга држава у Европи“, истиче министар.

То је посебно значајно у овом тренутку, објашњава Поповић, када као држава, због глобалне економске кризе изазване вирусом корона, треба максимално да диверзификујемо наш извоз и будемо присутни на што већем броју тржишта где постоји потреба за робом из Србије, а Русија, према речима министра, жели нашу робу, јер у Русији постоји дуга традиција и препознатљивост брендова из Србије.

„Ту пре свега мислим на привредне гране као што су пољопривреда и прехрамбена индустрија, али такође имамо велики потенцијал за извоз нашег инжењерског знања, иновативних решења и ИТ услуга“, рекао је Поповић.

Одлука Русије велика шанса за прехрамбену индустрију

Истим поводом, министар пољопривреде Бранислав Недимовић истиче да је оно што је за многе утицајније и снажније економије само пусти сан, за Србију данас реалност.

Ратификација уговора даје могућност да без царине српски пољопривредни произвођачи извозе на тржиште од готово 200 милиона становника многе производе.

„Међу њима бих свакако издвојио сир и воћну ракију. Велика шанса за прехрамбену индустрију коју морамо искористити, посебно данас када се сви затварају због вируса корона и када многе земље вапе за приликом да извезу своју робу“, објашњава Недимовић.

Подсетимо, руска Влада је одлучила да одобри нацрт савезног закона „О ратификацији Споразума о зони слободне трговине између Евроазијске економске уније и њених држава чланица, са једне стране, и Републике Србије, са друге стране“ и да га проследи на усвајање Државној думи у складу са утврђеном процедуром.

Србија је потписала споразум о формирању бесцаринске трговинске зоне са ЕАЕУ у октобру 2019. године.

Уговор је потребно да ратификују све државе чланице ЕАЕУ.

Тај уговор ће заменити постојеће билатералне споразуме са Русијом, Белорусијом и Казахстаном и проширити зону слободне трговине и на Јерменију и Киргизију.

Премијерка Ана Брнабић је у октобру прошле године у Москви потписала Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније и њених држава чланица — Русије, Казахстана, Белорусије, Јерменије и Киргистана.

Србији је потписивањем споразума отворен приступ тржишту од 183 милиона људи.

Договором о слободној трговини, Србија ће моћи да извози готово 100 одсто производа без плаћања царина.

Између осталог, реч је о извозу 2.000 тона цигарета, 400 тона крављег сира, неограничен извоз овчјег и козјег сира, као и воћне ракије, 90.000 литара вињака…

Оставите Коментар