Након што су медији објавили да режим апсолутног господара Црне Горе Мила Ђукановића планира да распише парламентарне изборе за ранији термин, вероватно крајем августа или почетком септембра т.г, уместо у октобру како је првобитно било предвиђено, од добро обавештених извора блиских врху власти у Подгорици, Глас јавности сазнаје да би избори готово извесно могли да буду одржани пре септембра месеца, као и да би требало да буду расписани у наредних десетак дана. Такође, исти извори преносе да иза ове намере црногорског режима стоји неколико фактора.

На првом месту, одржавање избора у ранијем термину, док је туристичка сезона још увек у пуном јеку, фактички показује да је црногорски режим одустао од покушаја да бар донекле ублажи прогнозиране катастрофалне последице пандемије коронавируса по туризам у Црној Гори у овој години, и да се уместо тога определио да зарад (пред)изборних активности у потпуности жртвује овогодишњу сезону (подсетимо само да приходи од туризма чине скоро четвртину црногорског бруто домаћег производа).

Затим, Ђукановићев режим ће одржавањем избора у ранијем термину покушати да ублажи негативне последице протестних скупова, литија и молебана против накарадног тзв. Закона о слободи вероисповести по сопствени рејтинг, притом (као што смо могли да видимо и претходних дана) прибегавајући забранама и другим видовима спречавања окупљања за одбрану светиња Српске православне цркве (СПЦ).

Најзад, однарођени режим у Подгорици ће настојати да што дуже држи на снази забрану уласка у Црну Гору за држављане Србије, под образложењем наводног неиспуњавања више него тенденциозно прописаних критеријума у склопу сузбијања последица пандемије, све како би у што је могуће већој мери било спречено “мешање страног српског фактора” у црногорске изборе. Притом, овај последњи фактор је директно повезан са првим, јер константно пролонгирање укидања забране уласка за грађане Србије, који иначе представљају најбројније туристе у Црној Гори, само потврђује да је црногорски режим одустао од туризма у овој години.

Оно од чега Ђукановићев криминогени режим није одустао, и у шта ће евидентно уложити све своје капацитете, укључујући државне ресурсе и “креативне” методе долажења до жељених изборних резултата, јесте намера да и у наредном мандату чврсто држи Црну Гору у својим пипцима. Да ли ће у томе и успети, остаје да се види за неколико месеци

Оставите Коментар