Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, која жели реизбор, полаже на исламофобу кампању, оцењује бечки дневник „Стандард“.

„Где год може не говори о сопственој земљи, већ о суседима. Многи хрватски политичари имају фикс идеју да треба да се мешају у ствари Босне и Херцеговине“, додаје лист.

Дневник подсећа да је хрватска председница приликом недавног сусрета са израелским колегом Рувеном Ривлином рекла, према писању“ „Џерузалем пост“, да је Босна и Херцеговина нестабилна и да је под контролом милитантног ислама.

У Босни и Херцеговини је та спорна изјава схваћена као напад, а хрватски члан Председништва Ззељко Комшић рекао је да је Грабр-Китаровић та која је нестабилна, а не Босна и изразио је жаљење што шефица хрватске државе наставља пропагандне активности тиме што шири бруталне лажи, пренео је „Стандард“.

Лист је указао да је тим поводом позван и хрватски амбасадор у Сарајево на разговор, а у међувремену је „Џерузалем Пост“ избрисала спорну реченицу са свог сајта, пошто је Грабар-Китаровић тврдила да то никада није рекла.

„Међутим, у то нико не верује, јер је предсеница позната по томе да покушава да дискредитује Босну и Херцеговину и тамошње муслимане“, тврди бечки дневник.

Лист преноси и да је дневник „Журнал“ у марту писао да је хрватска обавештајна служба СОА покушала, преко посредника, да сакрије наоружање у џамије у Босни, како би касније та складишта оружја „разоткрила“ и могла тврдили да тамо постоји милитантни исламизам.

Дневник подсећа да је Грабар-Китаровић 2016. тврдила да је, супротно истини, суседна земља „легло тероризма“ и да у њој живи 10.000 радикализованих особа, које су безбедносни ризик по регион.

Тада је рекла и да се на хиљаде бораца Исламске државе вратило, а Министарство унутрашњих послова Босне негирало је те наводе, указујући да не зна како је до тих бројки дошла.

Бошњачки члан Председништва Ссефик Џаферовић оптужио је хрватску председницу да „шири лажи и ксенофобију“, те да Хрватска води „фашистичку политику“.

И шеф Јеврејске заједнице Јакоб Финци рекао је да је свима који живе у Босни и Херцеговини потпуно јасно да је хрватска председница помешала чињенице и да је говорила о нечему што апсолутно није истина.

„Стандард“ истиче да су босански муслимани, у поређењу са другим грађанима те државе прозападнији и секуларнији од осталих, јер је, према једном истраживању из 2017. њих 29 одсто рекло да земља припада западу, а 64 одсто да сматра утицај САД позитивним и готово исто толико – њих 65 одсто подржало чланство у ЕУ.

На другој страни, подсећа лист, најрелигиознији су Хрвати, од којих би чак 51 одсто прихватио све што их вера учи, а код Бошњака је то 45 процената.

„Грабар-Китаровић, која жели за пар месеци да буде реизабрана, негује политику блиску екстремном национализму“; закључио је „Стандард“.

Оставите Коментар