На Светом архијерејском сабору Српске православне цркве (СПЦ) председник Србије Александар Вучић упознао је владике са Резолуцијом 1244, Бриселским споразумом, али и са актуелним дешавањима по питању дијалога са Приштином.

– На састанку је изнето „много непознавања Резолуције 1244 Савета безбедности УН од појединих владика – открио је генерални секретар председника Никола Селаковић.

У једном тренутку митрополит Амфилохије рекао је Вучићу да је у складу са Резолуцијом 1244 имао обавезу да на Kосово пошаље 1.000 војника и полицајаца, али да то држава није урадила да се не би замерила Западу.

– Вучић је то саслушао и са пуно уважавања замолио да му каже где то тачно пише. Нагласио је да у Резолуцији 1244 стоји да држава Србија може да пошаље 1.000 војника на Kосово, али само на позив команде Kфора. Амфилохије је ипак инсистирао на својој верзији, а Вучић је онда из фасцикле извадио текст резолуције и замолио митрополита да нађе где пише то што он тврди. Митрополит је то одбио, а онда је рекао да је Бриселским споразумом држава признала лажну државу Kосово. Вучић је и то мирно саслушао, а онда митрополиту пружио примерак Бриселског споразума и замолио га да покаже где то пише – детаљи су са састанка.

Иначе, у делу Резолуције 1244 којим се предвиђа повратак на Kосово до 1.000 српских војника и полицајаца наводе се и разлози због којих би данас припадници Војске Србије могли пут јужне покрајине.

Поред тога у напоменама се наводи да ће „повратак особља бити под надзором међународних снага безбедности (Kфор) и биће ограничени на мали договорени број (стотине, не хиљаде)“, што значи да у складу са Резолуцијом 1244 не постоји могућност слања 1.000 војника из било којег другог разлога осим горе поменута четири или без претходног договора.

– Ако покушате да уђете са својом Војском и својом полицијом на Kосово, НАТО ће то да третира као непријатељски акт – пренео је Вучић једном приликом упозорење које је добио.

У резолуцији дословно пише да након повлачења договореном броју југословенског и српског особља биће дозвољено да се врате да би обављали следеће функције:

  1. везу са међународном цивилном мисијом и међународним снагама безбедности

  2. обележавање или чишћење минских поља

  3. одржавање присуства на српским историјским локалитетима

  4. одржавање присуства на кључним граничним прелазима

Оставите Коментар