На Светом архијерејском сабору Српске православне цркве (СПЦ) председник Србије Александар Вучић упознао је владике са Резолуцијом 1244, Бриселским споразумом, али и са актуелним дешавањима по питању дијалога са Приштином.

– На састанку је изнето „много непознавања Резолуције 1244 Савета безбедности УН од појединих владика – открио је генерални секретар председника Никола Селаковић.

У једном тренутку митрополит Амфилохије рекао је Вучићу да је у складу са Резолуцијом 1244 имао обавезу да на Kосово пошаље 1.000 војника и полицајаца, али да то држава није урадила да се не би замерила Западу.

– Вучић је то саслушао и са пуно уважавања замолио да му каже где то тачно пише. Нагласио је да у Резолуцији 1244 стоји да држава Србија може да пошаље 1.000 војника на Kосово, али само на позив команде Kфора. Амфилохије је ипак инсистирао на својој верзији, а Вучић је онда из фасцикле извадио текст резолуције и замолио митрополита да нађе где пише то што он тврди. Митрополит је то одбио, а онда је рекао да је Бриселским споразумом држава признала лажну државу Kосово. Вучић је и то мирно саслушао, а онда митрополиту пружио примерак Бриселског споразума и замолио га да покаже где то пише – детаљи су са састанка.

Иначе, у делу Резолуције 1244 којим се предвиђа повратак на Kосово до 1.000 српских војника и полицајаца наводе се и разлози због којих би данас припадници Војске Србије могли пут јужне покрајине.

Поред тога у напоменама се наводи да ће „повратак особља бити под надзором међународних снага безбедности (Kфор) и биће ограничени на мали договорени број (стотине, не хиљаде)“, што значи да у складу са Резолуцијом 1244 не постоји могућност слања 1.000 војника из било којег другог разлога осим горе поменута четири или без претходног договора.

– Ако покушате да уђете са својом Војском и својом полицијом на Kосово, НАТО ће то да третира као непријатељски акт – пренео је Вучић једном приликом упозорење које је добио.

У резолуцији дословно пише да након повлачења договореном броју југословенског и српског особља биће дозвољено да се врате да би обављали следеће функције:

  1. везу са међународном цивилном мисијом и међународним снагама безбедности

  2. обележавање или чишћење минских поља

  3. одржавање присуства на српским историјским локалитетима

  4. одржавање присуства на кључним граничним прелазима

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here