Почасна стража гарде Војске Србије испред Храма Светог Саве, током сахране патријарха Иринеја, изазвала је у недељу полемику на друштвеним мрежама.

Ипак, упркос замеркама које су неки износили, Србија у томе није изузетак, а свечане јединице учествују у сличним обредима и у многим другим државама.

Лидер ЛСВ Ненад Чанак на „Твитеру“ је упитао „шта тачно ради војска секуларне државе на сахрани верског поглавара“:

  • По важећем Уставу Србије, држава и Црква су одвојене и ниједна конфесија не може се наметнути за државну. Овако, ако војска данас сноси ковчег, сутра ће јој попови командовати и шта и кога.

Међутим, у одговорима је брзо добио низ фотографија које показују да таква пракса није ни неуобичајена, ни противна принципима секуларне државе. Између осталог, објављена је фотографија сахране њујоршког надбискупа 2015. године, крај чијег одра стоји почасна стража полиције. Слично је било и у Грчкој на сахрани арихиепископа атинског и све Грчке Христодулоса 2008. године, када је његове посмртне остатке носио почасни вод грчке војске. Учешће војске у верским обредима у сличним ситуацијама у Грчкој је, иначе, сасвим уобичајено, као и у Русији и другим православним земљама.

У СПЦ учешће војске објашњавају као симболичну везу патријарха и Цркве са свим деловима друштва, али подсећају и да је управо за време његове управе верска служба враћена у Војску Србије.

В. М.

Оставите Коментар