Посета специјалног саветника председника САД Ричарда Гренела Београду наставак је дипломатске америчке офанзиве коју Доналд Трамп користи у предизборне сврхе. Иако се наоко чини да је преузимањем примата у преговорима Београда и Приштине Вашингтон истиснуо Брисел који годинама уназад ради на решењу косовског чвора, саговорници сматрају да је намера Трампове администрације да преузме сектор енергетике и да кроз економију истисне Русију са простора Балкана, сматрају саговорници.

Разговори између представника Србије и Косова, већ неколико година се воде под окриљем Европске уније, али је тек од уласка Сједињених Америчких Држава у преговоре убрзан процес дијалога. Саговорници иако истичу да је намера представника САД да буду присутни у решавању косовског питања, њихов циљ није преузмање примата над преговорима, већ економска доминација над Балканом.

На трагу ове тезе, био је данас и председник Србије Александар Вучић, који је изјавио да САД желе већу економску присутност на нашим просторима.

Према речима директора Форума за етичке односе Душана Јањића, уколико Америка успе у намери да преузме сектор енергетике, Русија би могла у потпуности да изгуби утицај над Балканом. Он сматра да је САД свесно предала преговоре Европској унији, али да заједно са ЕУ координише разговорима Београда и Приштине.

“Статусне, политичке, и друге деликатне теме су остале под окриљем ЕУ, али то је у договору са Американцима. Оно што Сједињене Америчке Државе раде се делом односи на преговоре Београда и Приштине, али није то њихов циљ. Њима је главна тема обезбеђивање економског присуства на Балкану, а то чине преко српско-косовских заједничких пројеката”, сматра саговорник.

Јањић додаје да, кад се погледају активности САД, јасно се види да та држава улази у сектор енергетике на Балкану.

“Њих од деведесетих година није било у том сектору код нас. У савремено доба, онај ко контролише енергетску безбедност – тај влада светом. Нас су до сад контролисали Руси, а ово је сад веома озбиљна геополитичка игра. Реч је о промени стратегије, а после овога, ако буду успешно спроведене све америчке инвестиције, ми више нећемо имати Дачића и сличне који преговарају о енергетици”, навео је он.

Јањић објашњава да се ће преговоре о енергетици убудуће водити компаније у сектору бизниса, чиме ће маргиназиловати утицај политике и променити концепт државе.

“Ово је озбиљна промена за коју наши политичари нису свесни. Они сви сад учествују у крају сопствене епохе”, истакао је он.

Миливојевић: Американци желе доминацију, али питају се и Руси

С друге стране, каријерни диполамата Зоран Миливојевић истиче да је очигледно да се САД враћају на простор Балкана, а да се то огледа у чињеници да та држава не дозвољава да се о важним питањима дискутује без њих.

“Имајући у виду њихове глобалне ривале, Русију и Европску унију, потпуно је јасно због чега САД жели прусуство у преговорима. Они желе да преко веома важног механизма, а то је економија, преузму инцијатву и утицај над овим простором. Њихова намера је да продру у енергетику, инфраструктуру и ИТ сектор”, наводи Миливојевић.

Он истиче да, уколико Европска унија не буде имала политичку вољу и механизме да парпира САД, да ће у том случају Американци преузети примат.

“Наравно, то зависи и од тамошњих избора и тога да ли ће Трамп добити нови мандат. Храна и енергија су две ствари без којих свет не може да функционише. Ко има контролу над те две ставке, контролише све у свету. С друге стране, ја са уверен да Американци намеравају да истисну Русију са ових простора, али то ће ићи тешко. И Руси се ту питају. Не треба заборавити да ово што Руси имају, природан гас и могућности снабдевања, за нас представља незамењиве ствари”, наглашава Миливојевић.

Leave a Reply