Америчка непрофитна организација „Радна група за околину“ сваке године објављује листу намирница које садрже највише пестицида.

Производи хемијског или биолошког порекла штите биљке од корова, болести и штеточина, али су доказано штетни за људе.

„Радна група за околину“ саставља ове листе на основу података америчке Управе за храну и лекове. Занимљиво, на врху листе поново су јабуке, због чега би било боље да се љуште пре конзумирања.

Листа се односи на намирнице које се налазе на тржишту Америке, а ситуација ни код није ништа боља.

Више од 70 одсто воћа у Србији препуно је разних отровних хемикалија, које могу бити веома штетне по здравље, упозоравају стручњаци.

НАЈВИШЕ ПЕСТИЦИДА ОТКРИВЕНО ЈЕ У:

  1. јабукама
  2. бресквама
  3. нектаринама
  4. јагодама
  5. грожђу
  6. целеру
  7. спанаћу
  8. жутим паприкама
  9. краставцима
  10. чери парадајзу
  11. грашку
  12. кромпиру

НАЈМАЊЕ ПЕСТИЦИДА ОТКРИВЕНО ЈЕ У:

  1. авокаду
  2. кукурузу
  3. ананасу
  4. луку
  5. шпаргли
  6. мангу
  7. папаји
  8. кивију
  9. патлиџану
  10. грејпфруту
  11. карфиолу
  12. батату

Leave a Reply