План владе у Приштини је да 3.000 слабо наоружаних припадника Kосовских безбедоносних снага претвори у војску која ће имати 5.000 активних трупа

Угледни амерички „Њујорк тајмс“ такође се бавио темом формирања Војске Kосова, и то из различитих углова.

Дневник пише да је косовски парламент усвојио закон о формирању оружаних снага, упркос противљену НАТО-а и Европске уније, као и Србије која је, пишу Америкаци, спремна да оружјем брани Србе на Kосову.

Занимливо, наслов овог текста је „Kосово формирало армију, против жеља Србије и НАТО“.

План владе у Приштини је да 3.000 слабо наоружаних припадника Kосовских безбедоносних снага претвори у војску која ће имати 5.000 активних трупа и 3.000 резервиста у наредној деценији.

Они наглашавају да седници нису присуствовали представници Срба у парламенту.

Лист наводи и изјаву председника Србије Александра Вучића дату јуче у Трстенику:

– Ниједан међународни закон им не даје право да формирају војску. Све што ради Приштина – и евидентно уз подршку САД и Британије – је противзаконито – рекао је Вучић, а преноси „Њујорк тајмс“.

Лист такође преноси и речи премијерке Ане Брнабић која је рекла да ће, упркос свему, Србија наставити путем мира и стабилности, путем просперитета, али је и нагласила како се нада да Београд неће морати да користи ниједну од 28.000 трупа како би заштито српску мањину на Kосову.

Наравно, пресносе и речи премијра тзв. Kосова Рамуша Харадинаја да је новоформирана војска – снага мира. Он такође каже да су нетачне тврдње да ће Kосово користити војну силу против Срба или других суседа, оптуживши Београд за ширење лажних оптужби путем медија и тврдњи да ће Војска Kосова бити претња миру у региону.

Лист на крају текста констатује да је KФОР име за мировне трупе НАТО-а на Kосову, да тренутно броје 5.000 војника, међу којима је 600 америчких.