Кина је употребила своју највећу беспилотну летелицу Соар Драгон, за надгледање америчке крстарице која је прошла тајвански теснац крајем јула 2019., извештава The National Interest, напомињући да улагања Пекинга у ове летелице почињу да дају позитивне резултате.

Највећа кинеска беспилотна летелица Соар Драгон кориштена је за праћење америчке крстарице у тајванском теснацу. Иако је у неким технолошким аспектима још увек инфериорнија од својих америчких супарничких дронова, стручњаци извештавају о важном напретку Пекинга на овом пољу.

Крстарица класе Ticonderoga USS Antietam прошла је тајвански теснац 24. јула 2019. показујући своју силу Кини. Кинески борбени завиони Ј-11 полетели 10-так пута због овог пролаза.

Према медијским извештајима, кинески пилоти издали су радио упозорење једном од хеликоптера МХ-60Р, наређујући му да се држи даље од западне обале теснаца.

С распоном крила од око 25 метара и аутономијом од око 10 сати, Соар Игл, кинески је одговор на амерички војни дрон Глобал Хаук. Беспилотна летелица позната је и као Кинез Ксианглонг.

Америчка беспилотна летелица већа је и издржљивија: 35 метара, с аутономијом од 36 сати. Поред тога, америчка војска има више искуства у овом подручју, Глобал Хаук се активно користи након 2001. године.

Национални интерес извештава да развој беспилотних летелица у Кини отежава недостатак поузданих мотора. То се односи на ловце и хеликоптере.

Улагања се исплаћују

Друга препрека је, према медијима, испорука прецизних фотографија у стварном времену. Пентагон има мноштво комуникацијских сателита за повезивање дронова, копнених трупа и аналитичара слике. Кина има само неколико сличних сателита. Проблем који би могао спречити контролу дронова на великој удаљености од базе.

Поред тога, близу 200 стручњака (оператера, техничара за одржавање и квалификованих аналитичара) потребно је за потпору рада ових врхунских машина кажу медији и додају да њихова обука изискује време.

“Али године улагања у беспилотне летелице у Пекингу најзад почињу доносити плодове и мисија Соар Драгона за надзор америчке крстарице у јулу 2019. године је доказ”, закључује лист.

Оставите Коментар