Прошло је више месеци од регистровања првог случаја Корона вируса у Србији, што је довело до великих промена у здравственом систему. Млади доктори и медицински техничари, углавном са територје општине Алибунар, у овом критичном моменту су прихватили тежак изазов и стали у прве редове, где свакодневно дају свој велики допринос у борби против Корона вируса својим пожртвованиим радом и посвећеношћу. Свакодневно, иако су под комплетном заштитном опремом, они својим оптимизмом, снажном вољом и великом љубави према свом позиву улажу последњи атом снаге да помогну сваком грађанину. Према речима директорке Дома здравља Алибунар, др Динке Кожокар Даждеа, дом здравља се прилагодио новонасталој ситуацији у организовању своје делатности, тако што је на почетку епидемије формирао посебну амбуланту за фебрилно-респираторне инфекције. У тој амбуланти ради пет младих лекара који са тимом медицинских сестара и техничара, као и са осталим немедицинским особљем, савесно, стручно и одговорно обављају свој хумани позив.

Здравље наших суграђана је приоритет

Сваки лекар током свог школовања се припрема и за овакве ситуације. Епиидемија је свима отежала живот у протеклих неколико месеци, али овај тим од пет младих лекара, на својим плећима носи велику одговорност према суграђанима своје општине. Имајући у виду да ковид амбуланта Алибунар покрива десет насељених места са око двадесет хиљада становника, уложен је велики напор од стране медицинских радника, јер је у амбуланти за фебрилно-респираторне инфекције прегледано преко шест хиљада пацијената. Тестирање пацијената на COVID-19 се врши са три врсте теста: серолошким, PCR и антигенским тестом.

Здравље наших суграђана је приоритет

Пет лекарских дивова, пет хероја наше општине су остали у својој банатској равнци, стали су у прву линију одбране својих суграђана. Свако од њих има породицу, свако од њих има родитеље, пријатеље, али и свако од њих своје најмилије оставља по страни и несебично даје себе да би помогли својим суграђанима, комшијама, познаницима, оболелима од Корона вируса. Обављајући свој лекарски позив у отежаним условима из себе извлаче последње атоме снаге, али они не посустају. Њихова мисија, њихова жеља да се победи ова глобална епидемија је јача и од умора и од страха, њихова борба против вируса се наставља. У разговору са сваким од њих рекли су нам исто „Здравље њихових суграђана је приоритет и они неће стати, ни данас, ни сутра, докле год то буде било потребно, они ће се борити”. Можда се запитамо шта се то данас дешава у свету, да ли нас је ова пандемија променила, али у сусрету са здравственим радницима ми јасно видимо да се свети принципи лекарског позива нису променили, они се итекако поштују. Сасвим сигурно можемо раћи да здравствени радници часно, савесно, одговорно и стручно обављају свој посао. Они су наши хероји, они су наша нада, они су наши пријатељи и они су оно најбоље у нашој општини. Они заслужују наше поштовање, респект и уважавање.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар