Стефан Стаменковски председник Српског сабора Заветници један је од најмлађих политичких лидера у Србији. Заветници су настали на барикадама у нашој колевци Косову и Метохији, те стога симболично носе име према Косовском Завету. Залажу се за духовно јединствену, слободарску и достојанствену државу.

 

Српски сабор Заветници су до сада организовали низ хуманитарних акција у Србији и њеној јужној покрајини, Косову и Метохији. Сматрате ли да је то одлика по којој сте препознатљиви као покрет?

– Милосрђе и солидарност су вредности дубоко усађене у српском народу. И у најтежим историјским удесима Срби су делили и оно мало што су имали. Ту врлину нису оспоравали ни наши непријатељи. Трудимо се да је сачувамо и скромним прилозима помогнемо оне којима је то потребно. Србима на КиМ, које Заветници често обилазе, више од материјалне значе морална подршка и охрабрење да нису сами. Ми ћемо као народ опстати упркос свим изазовима, ако обновимо колективни дух заједништва. То су темељи, које нико неће моћи да пољуља.

Господине Стаменковски, мислим да сте раритет у Србији по ставу да жена треба да је у првом плану, иако сте Ви председник Заветника. Госпођица Ђурђевић, као гласноговорник вашег покрета, врло је запажена својим јавним иступањем, ставом и елоквентношћу. Шта мислите, зашто су жене у другим политичким опцијама у другом плану?

– Већина партија у Србији питање ангажовања жена у политици третира као законску обавезу о мање заступљеном полу. У случају Заветника то је потпуно другачије. У преломним тренуцима Српкиње су често имале пресудан утицај на опстанак државе и народа. Таква искуства нас упућују колико је данас важна улога жене у друштвеном и политичком животу.

Ускоро се ближи петогодишњица Ваше политичке организације на Сретење 15. фебруара. Да ли сте за пет година постојања на политичкој сцени задовољни до сада учињеним?

Кренули смо са Косова и Метохије, са барикада, из народа! Прешли смо пут медијског прогона, репресије и оспоравања. Издржали смо бројна искушења, притиске и уцене. Одбили смо све нагодбе, понуде и труле компромисе.

Иза нас је многа рада, више хиљада конкретних активности, много отворених питања у јавности од којих су други заокретали главу.

Ми смо данас најјача национална и државотворна снага ван парламента, која ће сасвим сигурно на наредним изборима добити своје представнике.

Организовали сте протесте који су из године у годину све масовнији. На њима су махом  млади људи, што имплицира на то да је Косовски завет дубоко укорењен у српском народу. Шта је по Вашем мишљењу потребно да се догоди, како би се тај завет испунио?

. Косовски завет није писан у страним амбасадама, није превођен са туђих језика, он је историјска тековина српског народа. Наш завет је наш национални пут вековима раније уписан, а нама дат да га чувамо и преносимо у времену које долази.

Замислимо колика је снага тог Завета када ни милијарде са Запада, стигле на рачун НВО за промену свести српске омладине, нису успеле да сузбију његову обнову у српском народу.

Шта данас значи завет – него суверену и слободну Србију, утемељену у својим духовним и традиционалим вредностима, али и јаку и модерну државу.

Национална стратегија Србије мора бити утемељена на том Завету, а не бриселским споразумима.

Крајем новембра 2016. године ваша Фејсбук страница је блокирана,  због тога што су Милош Обилић и Бели анђео, које користите у својој симболици означени као непримерен садржај. То се десило и са Фејсбук страницом портала Србин. инфо.Колико је интернет данас светионик слободе, а колико персонификовано под лупом „великог брата“?

На нашу Фејсбук страницу стигло је, како смо упознати, преко 2500 пријава. Дакле, реч је о оркестрираном нападу великих размера.

Администрација ФБ, која иначе своје седиште за Балкан има у Загребу, обавестила нас је да је званична страница уклоњена због лога Заветника, на коме се налазе Милош Обилић и Бели анђео.

Одавно је познато, а наше искуство је само још једна потврда, да на друштвеним мрежама очито ми нисмо власници својих профила, већ је довољан само један „клик“ да неко затвори ваш простор за изношење мишљења и ширење информација.

Оно што је суштински проблем, далеко већи од овог, је чињеница да је дошло до пасивизирања јавног мњења, јер су некада конкретна дела сведена само на активизам на друштвеним мрежама.

Колико је битно повезивање патриотских снага и на којим основама би требало да се базира?

Данас је појам „патриотски“ веома недефинисан и често злоупотребљен. Мислим да је данас најважније повезивање суверенистичких и државотворних снага. Партијска сцена у Србији нема ни минимални национални консензус. Због тога ми сматрамо да је важна сарадња око суштинских идеја и националних принципа свих одговорних политичких субјеката.

Недавно сте са Народним слободарским покретом и Народном мрежом у Медија центру у Београду представили концепт војне и политичке неутралности, тачније Предлог законика. Реците ми нешто више о овој конференцији.

Предложили смо Закон о војној неутралности и започели кампању за његово усвајање. Сматрамо да је важно да око тога будемо јединствени, јер је безбедносни приоритет заустављање ширења НАТО пакта на Балкану.

Претпостављам да је критички однос према Бриселском споразуму, повезао вас Заветнике, Слободаре и Народну мрежу у један политички фронт. Завет, Слободарство и Народ, да ли ова три елемента издижу Србију из ропства?

Од првог дана критиковали смо Бриселски споразум, којим је Србија развлашћена на КиМ. Актуелне политичке прилике показују да у Бриселу никада није постојао дијалог, већ искључиво наметање ултиматума Србији. Заветници сматрају да је важно поништити све антиуставне бриселске споразуме, одустати од њихове даље примене и преговоре вратити под окриље УН. Народни слободарски покрет  и Народна мрежа такође деле тај став.

Зашто политичка и војна неутралност, а не окренутост само ка Русији, с обзиром на то да често  политички посећујете Москву?

Заветници сматрају да Србија мора да прекине политику даљег приближавања НАТО пакту. На протестима који су окупили више десетина хиљада људи захтевали смо поништавање споразума који НАТО војницима пружају пун дипломатски имунитет, а Србију лишавају војно-безбедносног суверенитета. Наш став да је о чланству Србије у НАТО пакту потребно расписати народни референдум подржали су и званичници владајуће руске партије Јединствена Русија.

У политици активне војне неутралности видимо гарант очувања државне и националне безбедности. Зато смо и подржали концепт Б4 који је предложила Руска Федерација. Реч је о савезу војно неутралних земаља на Балкану у којем би Србија понела улогу лидера. То је једини начин да одбранимо своје виталне државне интересе и заштитимо права српског народа у региону.

Управо је Руска Федерација та која подржава војну неутралност. Србија која остане ван НАТО пакта је природни савезник Русије. То отвара могућност да у мирнодопским условима сачувамо своје интересе, а уједно радимо на јачању војно-безбедносних потенцијала. За сада је примарно зауставити даље приближавање ка НАТО пакту.