У Србији влада несташица цитостатика који је намењен за пацијенте оболеле од тумора дебелог црева – упозорила је професорка др Даница Грујичић, директорка Института за онкологију и наш чувени неурохирург.

Стање је алармантно јер је последња доза цитостатика „нитроглицид“ дата прошлог петка једном пацијенту.

Професорка Грујичић напомиње да проблем са овим леком није у набавци нити има везе са ресорним министарством и Агенцијом за лекове и медицинска средства, већ искључиво са произвођачем, те се проблем проширио на читаву Европу.

  • Нешто се десило са произвођачем и лека једноставно нема – каже проф. др Грујичићева.

На питање, шта је заправо разлог ове, нимало безазлене ситуације она одговара:

  • Проблем је у великим фармацеутским компанијама које инсистирају на коришћењу скупих и најновијих лекова. Тако да лекове који су јефтини а доказани, као што је и овај цитостатик, производи углавном само једна компанија у целом свету. Због тога се дешава да такве компаније касније уцењују ценом или да се једноставно деси несташица, као што је сада случај. Стога је мој савет фармацеутским фабрикама у Србији да размисле о производњи лекова који су добри а релативно јефтини – наводи директорка Института.

Према њеним речима, за сада нема разлога за бригу, јер ће се наши стручњаци побринути да нађу адекватну замену за све оболеле.

  • Лека нема ни у региону, као ни у Европи, али ми ћемо се побринути за наше пацијенте, да добију потребну терапију. Ми нисмо у могућности да дајемо овај лек, али сигурно је да ћемо наћи начин да нашим пацијентима помогнемо одговарајућим заменама – објашњава наша саговорница и саветује пацијенте да се обрате својим онколозима, који ће им дати други протокол терапије.

Ј. М.

Оставите Коментар