Становници Гораждевца кажу да су узнемирени јер су им јутрос припадници британског КФОР-а постављали питања која се односе на безбедност Високих Дечана.

Како преноси Радио Гораждевац, они су испричали да су их припадници те мисије питали какво је њихово мишљење о томе да ли би било добро да манастир уместо КФОР-а обезбеђује косовска полиција.

Мештанин Гораждевца, који је желео да остане анониман нагласио је да су скро сви одговорили негативно и навео да тамошњи Срби немају поверења у косовску полицију.

Он каже да су војници грађане питали и за мишљење о изградњи пута око манастира и другим питањима у вези са манстиром Високи Дечани.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Радио Гораждевац је поводом овог питања контактирао главну команду КФОР-а али одговор није стигао.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић рекао је да ни манастир ни Епархија рашко-призренска нису обавештени о било каквој анкети или преносу заштите манастира на косовску полицију.

Он је подсетио на тешку ситуацију у којој манастир живи већ 22 године, изложен оружаним нападима и притисцима привремених приштинских институција које, како каже, не поштују ни законе ни судске одлуке сопствених судова, преноси Танјуг.

„Посебно зачуђује да КФОР претходно о овим питањима није питао за мишљење ни нашу Епархију ни манастир Високи Дечани, који су ових дана затражили додатну заштиту након најновијих претњи и инцидената. Овакве анкете у нашем народу доживљавају се као својеврсан притисак и провокација и не воде изградњи поверења“, рекао је Јањић за Радио Гораждевац.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар