У богатој историји Србије, неки од наших најзначајнијих владара и великаша носили су имена која су данас, у мору интернационалних имена, скоро заборављена. Када сте последњи пут чули да се неко зове Завида? Или Прибислав?

Представљамо вам 30 предивних мушких имена која су носили српски владари и великаши у прошлости, а која су данас или потпуно изашла из употребе или се јако ретко могу чути.

АЛЕКСАНДАР – онај који штити људе

Великаш у прошлости – често име међу нашим владарским династијама. Тако се звао Карађорђев син, последњи краљ из династије Обреновић, краљ који је стоворио Југославију…

БРАНКО – онај који брани

Великаш у прошлости – Бранко Младеновић, отац Вука Бранковића, севастократор цара Душана и намесник у Охриду. Бранко је након смрти цара Душана био један од великаша који су остали верни цару Урошу Нејаком.

ВРАТКО – Великаш у прошлости – Вратко Немањић, у народној традицији познат као Југ Богдан, отац 9 браће Југовића. Српски војвода, жупан и кнез из средине XИВ века, који води порекло из бочне гране Немањића. Његова ћерка Милица удала за кнеза Лазара Хребељановића.

ГРГУР – од латинског „Грегориус“ – онај који је опрезан

Великаш у прошлости – Гргур Бранковић, најстарији син Ђурђа Бранковића. После Ђурђевог ступања на престо, сматран је престолонаследником.

ДРАГУТИН – драг, мио

Великаш у прошлости – Драгутин Немањић, краљ Србије од 1276. до 1282. године

ЂУРАЂ – земљорадник

Великаш у прошлости – Ђурађ Бранковић, српски деспот и други син Вука Бранковића, владар Смедерева, последње српске престонице у средњем веку пре пада под турску власт

s

ЕВГЕНИЈЕ – благородан, племенит

Великаш у прошлости – Евгеније Јуришић Штурм, касније Павле, српски генерал током ослободилачких ратова (1912-1918) и ветеран Француско-пруског рата 1870-1871.

ЖИВОЈИН – онај који је жив, који слави живот

Великаш у прошлости – српски војвода, јунак из Балканских и Прво гсветског рата

ЗАВИДА – заштитно име, коме могу само завидети

Великаш у прошлости – један од српских властелина из рашке династије Вукановића, отац Стефана Немање, оснивача династие Немањић

ИВАНИШ – Великаш у прошлости – Иваниш Бериславић, српски деспот, истакао се у борбама против Турака у Босни.

ЈОВАН – по Светом Јовану

Великаш у прошлости – Јован Владимир, владар Дукље и Србије од око 1000. до 1016. године, најистакнутије српске кнежевине тог доба

КОЧОПАР – Великаш у прошлости – Кочапар Бранислављевић, српски кнез који је владао Дукљом од 1102. до 1103, под управом великог жупана Рашке Вукана.d

Кнез Лазар Хребељановић, Фото: Wikipedia

ЛАЗАР – онај коме Бог помаће

Великаш у прошлости – кнез Лазар Хребељановић, средњовековни српски кнез, који је после Маричке битке створио највећу и најмоћнију државу на територији некадашњег Српског царства. Предводио је српску војску у Косовској бици.

ЉУТОМИР – Великаш у прошлости – Легендарни владар Србије из 10. века.

МУТИМИР – онај који нарушава мир

Великаш у прошлости – Мутимир, кнез Србије из династије Властимировића и најстарији син кнеза Властимира, који је изгледа владао око 851.

НЕМАЊА – онај коме се „ништа не мања“, ништа му је фали, који је савршен

Великаш у прошлости – Стефан Немања, велики жупан Рашке, родоначелник владарске династије Немањића и творац моћне српске државе у средњем веку.

ЊЕГОШ – Великаш у прошлости – Петар ИИ Петровић Његош, црногорски државни поглавар, владика и књижевник.

ОЛИВЕР – изведено од латинског „Оливариус, Оливерус“ што значи „маслина“. У пренесеном значењу име значи „онај који носи наду“.

Великаш у прошлости – Јован Оливер, српски велможа из времена цара Душана, владао областима око Овчег Поља и уз леву обалу Вардара са титулама великог војводе, севастократора и од проглашења Српског царства – деспота.

ПРИБИСЛАВ – онај коме се жели да стекне славу

Великаш у прошлости – Прибислав или Првослав Мутимировић, српски владар из династије Властимировића, која је по званичној историји Србе довела на Балканско полуострво.

РАДОСЛАВ – да се радује, да слави живот

Великаш у прошлости – Стефан Радослав Немањић, краљ Србије, најстарији син Стефана Првовенчаног.

СИМЕОН – онај који слуша, који је послушан

Великаш у прошлости – Свети Симеон Мироточиви, име жупана Стефана Немање након што се замонашио

ТВРТКО – онај који је тврд, чврст, издржљивf

Твртко И Котроманић, Фото: Wikipedia/BosnaSRB RS

Великаш у прошлости – Твртко И Котроманић, српски бан из 14. века, краљ средњовековне Босне. Крунисан је и за краља Србије иако никада није успоставио потпуну власт у Србији.

ЋИРИЛО – господин, газда

Великаш у прошлости – Ћирило, име једног од браће, великана словенске писмености

УГЉЕША – црн као угљен

Великаш у прошлости – Угљеша Мрњавчевић, српски деспот из 14. века, брат српског краља Вукашина Мрњавчевића. Погинуо у Маричкој бици 1371. године.

ФИЛИП – онај који воли коње, “пријатељ коња”

Великаш у прошлости – Филип Вишњић, један од најпознатијих српских гуслара и твораца српских народних песама.

ХРАНИСЛАВ – онај који храни и чува Словене

ЦВЈЕТИН – леп попут цвета

ЧАСЛАВ – онај кога очекује слава

Великаш у прошлости – Часлав Клонимировић, српски владар који је владао Србијом током друге четвртине X века. Последњи познати владар из династије Властимировића.

ШЋЕПАН – варијанта имена Стефан, онај који је крунисан, који је овенчан

Великаш у прошлости – Шћепан Мали, човек непознатог порекла, владар Црне Горе од 1767. до 1773.

Оставите Коментар