У мају пуни 35 година. Леже око један, устаје у пола седам. Двоје деце – први и други разред – спрема за школу, петогодишњу девојчицу за вртић, а са оним најмлађим, 19-месечним сином остаје у кући. Спрема ручак за два дана, обилази трговачку радњу, којом се пре свега бави супруг, обавља кућевне послове, са подмлатком учи слова, таблицу множења – нешто други, нешто трећи пут, али зна да мора још.

Викендом одспава дуже, тад је свекрва одмени. Преко дана не спава. У трудноћи се, каже, нешто у њој променило, па тешко заспи. Ипак, савлада је умор. Чини јој се да дечије прехладе најпре „оборе“ њу.

  • Док се они још боре са вирусом, мене увелико покосило – сама анализира да би то могла бити једна од последица недовољног сна.

И тако већ годинама! У јулу се враћа на посао као официр полиције и помоћник командира Полицијске станице Нова Варош. Бојана Ћурчић дипломирала је на Полицијској академији и већ у студентске дане имала је подршку свог садашњег супруга. То је, открива за Телеграф.рс, била средњошколска љубав; пратио је њене снове од настанка, па му данас није тешко да је разуме и подржи – и у тој улози.

Старешина у мушком колективу

Дешава се и да се задржи на послу, да има дежурства, окружена је колегама, у станици тек покоја колегиница „држи јој страну“… Али у њиховом породичном животу и нема времена за бриге које извиру из тих тема. Она сама не брине за сопствену безбедност, јер оцењује да је средина у којој штити закон мала и мирна. На улици је поштују, иако је жена у унформи. Каже да није доживела да је вређају нити омаловажавали због тога.

Слично је, наводи, и у колективу. Лакше би јој било, сама мисли, да је део мешовитог, уместо превасходно мушког колектива, али мисли да су се колеге већ навикле на сарадњу са полицајкама.

  • Тешко је било уклопити се. Знате какав је мушки речник међусобно, онда се то мења када међу њих дође женска особа. Нисам имала проблем да остварим ауторитет, али неке друге мушке ствари су ми на почетку сметале – каже додајући да се ипак зна за ред. – Разумеју колеге да сам ја неко ко је надређен и нисам имала проблем, нисам наишла на непослушност.

Почела је да службује 2009. године, али су је четири порођаја и одгој две кћери и два сина, „коштали“ радног искуства. Провела је, преслишава се наглас, око три године у полицијској станици, али не жали. Породица је одувек била приоритет.

Остварила највећу жељу

  • Морала сам да одрадим приправнички стаж, положила државни испит и онда сам се удала, па убрзо остала трудна. После годину и по отишла сам на прво боловање. Између прво троје деце разлика је по годину и по. Једно дојење ми је прекидала нова трудноћа – каже истичући да јој је највећа жеља била да постане мајка.

Деца су, каже, њена вечна инспирација. Како прерасту наручје, она се ужели нове бебе. Пету бебу не искључује, али је за сада нема у плану.

  • Нису ми се деца догодила, него сам ја то тако хтела. Да опет бирам, опет бих исто – сигурна је мајка четворо деце, супруга, домаћица, жена у униформи.

Да се претходни низ наставља, многи би прво додали – лепотица. Да кува, чисти, воли децу, да је једноставна, приступачна… то неко мора да каже, да је тако представи или да је ухватите на делу. Ипак, њена пријатна спољашњост, како је једном Неда Арнерић скромно описала себе, оку не може да промакне.

  • Са малом децом човек је стално у покрету. Немам времена за лешкарење ни читање књига. Гледам кад ће руке да ми буду слободне да урадим нешто по кући. Имамо и нашу трговинску радњу, супруг ми је предузетник. На магистрали је, има доста и пића. Често сам ту да помогнем и око преноса гајби. То је моја теретана – одговара на питање о томе како одржава фигуру: – Код фризера одем кад треба да се ошишам, козметичара не посећујем.

Разгибавању и бјути саветима ту није крај. Поред дневне вежбалачке рутине постоји и посебан јеловник.

  • Углавном сама све обављам. Свекрва наиђе кад је слободна. Најмлађе дете одраста уз брата и сестре, па учи од њих. А и не посвећује му се пажње као првој деци, па је самостално. Не извољева, доказано је, када кажем да не што не може, то је готово.

Навикла сам их да једу и оно што не воле и што мање воле. Што се стави на сто, то се руча. Како их научите! – супержена Бојана открива све своје тајне.

Б. Петровић – [email protected]

Оставите Коментар