Амбасадор Шпаније у Београду Раул Бартоломе Молина изјавио је да та земља не признаје независно Kосово и да се то неће променити чак и када би отворили канцеларију у Приштини.

Амбасадор је у интервјуу рекао да је став његове земље о признању Kосова чврст, широко подржан и непроменљив, као и да се Шпанија увек залагала за поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности УН и да је увек позивала да се испуне обавезе из Бриселског споразума.

  • Ради се о ставу који је усаглашен са свим политичким актерима и који се темељи на апсолутном поштовању међународног права од стране Шпаније. Једнострана независност, коју је та територија прогласила 2008, представљала је кршење једног од основних начела територијалног интегритета – рекао је Бартоломе Молина.

Упитан да ли је ЕУ довољно јак посредник у дијалогу Београда и Приштине, шпански амбасадор каже да јесте и да треба да буде.

  • Стабилност Балкана је стабилност ЕУ. У оквиру ЕУ поред тога постоје различити сензибилитети, тако да посредовање ЕУ гарантује више него других могућих актера – неутралност и равнотежу у преговорима. Такође, не треба заборавити да је Србија земља кандидат, а да територија Kосово учествује у процесу придруживања и стабилизације – рекао је Бартоломе Молина.

Говорећи о пандемији корона вируса, амбасадор Шпаније истиче да нас је она научила да су у тешким тренуцима сарадња и солидарност најважнији, као и да је у том погледу Србија дала пример.

  • Сви представници међународне заједнице који смо у овој земљи захвални смо за помоћ и спремност српских власти да пруже помоћ од првог тренутка. Ових годину и по дана није било лако, али без солидарности међу земљама било би неупоредиво теже – рекао је он.

Оставите Коментар