РУСКЕ мировне снаге су, заједно са казахстанском полицијом, у потпуности преузеле контролу над аеродромом Алма Ате, изјавио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков.

– Мировне снаге ОДКБ пружају помоћ снагама безбедности Републике Казахстан у одржавању реда и закона – наводи се у саопштењу.

Истовремено, портпарол војног ресора изјавио је да више од 75 авиона Ваздушно-космичких снага Русије непрекидно пребацује колективне снаге ОДКБ у Казахстан.

– Група коју је формирало Министарство одбране Русије, а коју чини више од 70 авиона Ил-76 и пети авиона Ан-124 даноноћно пребацује јединице руског контингента мировних снага ОДКБ у Казахстан – додаје се у саопштењу.

С тим у вези, Конашенков је напоменуо да руски авиони војно-транспортне авијације пребацују и војне контингенте Белорусије, Таџикистана, Киргизије и Јерменије.

– Сви војници руског контингента прошли су специјалну обуку и имају право борбено искуство. Командант Ваздушно-десантних снага генерал-пуковник Андреј Сердјуков је именован да руководи активностима мировних снага ОДКБ у Казахстану – додао је он.

Генерал-мајор је прецизирао да састав руских мировних снага чине јединице 45. засебне бригаде специјалаца Ваздушно-десантних снага, 98. Ваздушно-десантне дивизије и 31. засебне бригаде Ваздушно-десантних снага.

Раније је Министарство одбране Русије саопштило да су јединице руских мировњака ОДКБ у Казахстану почеле да обављају задатке и да обезбеђују долазак главних снага мировног контингента.

1 KОМЕНТАР

  1. Ако браво за Русе,а сад ове пичке англосаксонске које су то режирале могу да плачу од муке. Камо лепе среће да се наша Србија и војно и сваком другом погледу се зближи са Русијом

Оставите Коментар