Случај прислушкивања председника Србије који је избио на видело уочи Нове године с правом је забринуо домаћу јавност јер се поставља оправдано питање – ако неко може да прислушкује шефа државе који је уједно и шеф свих обавештајних служби, а за шта нема законских предуслова, шта може онда да очекује било ко од нас.

На тему прислушкивања председника Србије у јутарњем програму ТВ Хепи говорили су специјални саветник министра МУП и адвокат Светозар Вујачић, адвокат Бранко Лукић, Милица Ђурђевић Заветница, бивши дебеовац Божидар Божа Спасић и публициста Марко Лопушина, познат по књигама које се баве радом тајних служби.

Вујачић: Одговорна комплетна руководећа структура бившег министра МУП и његових сарадника

Специјални саветник МУП и адвокат Вујачић је рекао да је то са прислушкивањем председника страшна ствар и преседан, те да је министар МУП Александар Вулин рекао да ће то истерати и утврдити ко је то био или га неће бити, те да није важно ко је извршилац него ко је налогодавац, ко је то смислио и то ће бити јавно објављено.

  • Ово је по мени покушај припремне радње за покушај државног удара – нагласио је Вујачић додавши да је ово преседан јер је прислушкиван и шеф БИА Братислав Гашић, што даје посебну тежину.

Он је рекао и да је по њему овде одговорна контраобавештајна служба и комплетна руководећа структура бившег министра МУП и његових сарадника по принципу објективне одговорности! Он је рекао да то говори отворено и да је време да неко одговара.

Вујачић је додао и да није случајно што је дошло до ротације на челу МУП и да поуздано зна да Вучић има с правом неограничено и велико поверење у министа Вулина и директора БИА Братислава Гашића као што има поверење у брата Андреја.

На питање има ли председник поверења у бившег министра Небојшу Стефановића, Вујачић је рекао да би ту остао уздржан.

  • Имао је велико, то знам сигурно…. – рекао је Вујачић додавши да је био један од омиљених и да је важан у страначком смислу.
  • По мени, а ја сам му то рекао и он се љутио, Небојша се окружио сарадницима аматерима међу којима нема ниједног правника. Он је додао и да треба да будемо сигурни да ће ово Вулин истерати до краја.

Он је рекао да је прислушкивање председника трајало последњих годину и по дана.

Милица Заветица: Ево ја ћу без увијања да кажем ко је то

Милица Ђурђевић Заветница јутрос је у емисији рекла да ће отворено и без увијања рећи да нема сумње да је то Вучићу неко близак те да се у медијима за то одговорност приписује министру Небојши Стефановићу. Она је додала да се поставља питање којој су страној амбасади прослеђивани ти транскрипти, ко је себе желео да препоручи неком страном амбасадору или страној служби…

Лопушина је на старту рекао да председник Александар Вучић није мета само унутрашњих већ и страних служби па је тако познато да службе БиХ прислушкују Вучића и Додика, а хрватске Вучића и Дачића не би ли сазнале постоји ли какав расцеп између ових врхунских политичара. Он је додао и да је читав државни врх на мети прислушкивања британске обавештајне службе коју интересује овај део региона. Он сматра да је могуће да иза свега овога стоји неки од кланова уз помоћ својих у МУП и то од тренутка откад је Вучић објавио рат организованом криминалу.

Спасић: Ово је био почетак тихог државног удара

Kад је реч о унутрашњем фактору, и ко је тај ко може да нареди прислушкивање, Божа Спасић је рекао да је овде дошло до распада разулареног система јер не може „свака јајара“ да наложи нечије прислушкивање. Он је рекао да је све ово са Вучићем почело у време кад и случај Јовањица а сад је питање ко је то омогућио одсеку за борбу против дроге. Такође, ко зна шта су хтели с тим документима о прислушкивању јер су они веома тражени на страном тржишту. Он је додао да је овде заказао комплетан апарат посебно контраобавештајна која не сме да дозволи да уопште дође до овога. И он је нагласио да је ово био почетак тихог државног удара, те додао да је умештан и страни фактор.

Он је рекао да је у случају председника Вучића заказала контраобавештајна заштита и да му се чини да је то унутрашња ствар јер нема ни судског процеса ни кривичног дела због чега би се наложила таква мера. Он је додао да мотив може да буде и продаја, рецимо Босанци или Албанци или политички мотив да га сутра рецимо подрже Британци.

Адвокат Лукић држао се искључиво правног оквира рекавши да је законит начин прислушкивања једино онај предвиђен Законом о кривичном поступку и то само кад је реч о тачно одређеним тешким кривичним делима – дела против уставног поретка, тероризам, трговина људима, тешко убиство и то максимално траје 3 месеца и може да се продужи још само 3 месеца, осим кад је реч о организованом кримуналу где мера може да се продужи за још пола године. Законит начин налаже се на предлог тужиоца за тачно кривично дело и уз одлуку судије.

1 KОМЕНТАР

  1. „““Случај прислушкивања председника Србије који је избио на видело уочи Нове године с правом је забринуо домаћу јавност јер се поставља оправдано питање – ако неко може да прислушкује шефа државе који је уједно и шеф свих обавештајних служби, а за шта нема законских предуслова, шта може онда да очекује било ко од нас.““““
    KAKO NEMA ZAKONSKIH PREDUSLOVA ? NIKO NIJE NEDODIRLJIV.Aleksandar Vucic od kako je dosao na vlast 2011-2021 krsi postojeci Ustav Srbije po pitanju Nato EU vojskom okupirane juzne Srbije Kosovo i Metohije.
    Nelegalno bez dozvole skupstine Srbije ide na svoju ruku kao da mu je Srbija njego dedovina ide u protivno Ustavu Srbije u pregovore u Briselu sa albansko OVK i Nato fasistima tci na noge amerikancima u Vasingtonu, dakle potpuno je normalno da se prisluskuje i Aleksandar Vucic

Оставите Коментар