Академик Матија Бећковић, за кога је Управа граничне полиције Црне Горе донела решење о забрани уласка у Црну Гору због наводног угрожавања националне сигурности Црне Горе, казао је да није добио решење о забрани уласка.

Он је рекао да му поводом евентуалне забране „све звучи невероватно“.

– Звучи ми то невероватно, не знам да ли да чекам да ту одлуку и званично добијем – изјавио је Бећковић порталу Фос Медиа у Црној Гори.

Он је упитао да ли полиција има право то да уради истичући у шаљивом тону:

– Мало су ме предухитрили јер сам ја мислио да кад умрем, да живим у Црној Гори. Не знам да ли се то односи само на живог или на мртвог.

Улазак је забрањен и историчарима Чедомиру Антићу и Александру Раковићу, као и српском политичару и правнику Дејану Мировићу, саопштено је том дневном листу из граничне полиције Црне Горе.

Управа полиције Црне Горе се, према истим наводима, још није званично огласила овим поводом.

Старешинама на свим граничним прелазима је достављен списак особа које не смеју да уђу у Црну Гору, јер угрожавају националну сигурност земље.

Српски интелектуалци, којима је наводно забрањен улазак, били су најављени као говорници на прослави јубилеја Подгоричке скупштине, којим се обележава 100 година од победе у Првом светском рату, као и присаједињење Црне Горе Краљевини Србији и уједињење у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, 1. децембра у Крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.