Генерал Драгољуб Дража Михаиловић, командант југословенске војске у отаџбини, добио је улицу у селу Десимировац код Крагујевца.

Табла је постављена 25. децембра на бандери за електричну енергију у улици у којој има тридесетак кућа са око стотину становника.

Скупштина града Крагујевца раније је 2019. донела одлуку о именовању те улице на иницијативу Савета грађана Месне заједнице.

Драгољуба Дражу Михаиловића, команданта некадашње Југословенске војске у отаџбини, историја је упамтила као команданта четничких формација у току Другог светског рата.

Михаиловић је 15. јула 1946. године осуђен на смрт због ратних злочина и колаборације са нацистичком Немачком током рата, након чега је стрељан.

Виши суд у Београду је маја 2015. године поништио ту пресуду, са образложењем да је суђење Михаиловићу био политичко-идеолошки процес комунистичког режима. Суд је, међутим, напоменуо да се није бавио утврђивањем чињеница да ли је Михаиловић био ратни злочинац, већ искључиво судском процедуром.

Заменик председника Покрета за обнову Краљевине Србије (ПОКС) Мирко Чикириз рекао је приликом постављања табле 25. децембра да је Михаиловић био „велики мученик и велики праведник који се борио за Србију“.

Постављању табле са називом улице присуствовало је стотинак људи, међу њима је био и председник Савеза равногорских покрета Србије Предраг Богићевић чије изручење је 2017. године тражила Црна Гора јер га тужилаштво у Подгорици сумњичи да је учествовао у стварању криминалне организације и тероризма у покушају уочи одржавања парламентарних избора 2016. године у тој држави. Апелациони суд у Београду је потврдио одлуку првостепеног суда којом је одбијено изручење Богићевића.

Споменици Драгољубу Михајловићу у Србији постоје на Равној Гори близу Пожеге и у Ивањици.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар