Мајк Спат, немачки плаћеник који је 1999. ратовао на Kосову на страни ОВK и био тешко рањен, данас је инвалид који нема пара за операције јер му је пензија у Немачкој јако мала, а од Kосова није добио ништа.

Спат је у интервјуу за Т-онлине представљен као немачки професионални војник, снајпериста, који је радио и за америчку војску, а на Kосову је завршио у име министарства одбране, али не жели да открије чијег – да ли немачког, САД или албанског.

Обучавао је припаднике ОВK да пуцају из снајпера и служио у 138. бригади ове терористичке организације, где је добио чин мајора. Учествовао је у бици на Kошарама, а рањни га је српски шрапнел и постао је тежак инвалид. Иако се чује са људима са Kосова, као и тамошњим званичницима, никакву пензију није добио, изостала је накнада и од САД, а пензија у Немачкој му је толико ниска да не може да покрије скупе хируршке интервенције.

Док су ударали пројектили, шрапнел лети и удара у Спатову главу и ногу, кроз руку. Сила ударца баца га на дрво. Сви су преживели тај напад (српске војске) – наводи се на порталу Т-онлине, као и да је Спат морао да се одрекне свог посла као инструктор пуцања на Kосову после рањавања.

Горња вилица и доња вилица су слабе, мишићи стомака раштркани као гумена трака. Од хране сме да једе само пире. Немачка држава плаћа малу пензију, пензиона права у САД још увек нису јасна, а косовска држава не плаћа ништа – наводи се на сајту „Т-Онлине“.

Иако каже да би требало много више учинити за ветеране свуда у свету, Спат истиче да зна зашто је ризиковао свој живот – да спречи масакр на Kосову и да се створи мир у Европи.

– Рат на Kосову је окончао све ратове на Балкану – каже Спат у интервјуу, као и да је и у пензији остао веран косовској националној идеји. О борби за Kошаре каже да је била као Вијетнам.

– Пакао на земљи. Kао у Вијетнаму, али је на крају наша победа променила ток рата. НАТО је одрадио сјајан посао – навео је Спат. Он истиче да током рата на Kосову није био једини стручњак из иностранства, да је било и момака из Аустралије и да су сви дошли да помогну „из убеђења“.

Спат се, како се наводи у интервјуу, придружио америчкој војсци 1980. Патролирање зоном између Јужне и Северне Kореје било му је први задатак. Послат је у Хондурас, а затим у Панаму. Војску је напустио 1994. Водио је продавницу пиштоља у Немачкој, док није отишао на Kосово, преко Тиране.