Упркос жељи Немачке и Француске да имају водећу улогу у проналажењу коначног решења за косовски проблем, немогуће је постићи одржив договор без учешћа и Америке у том процесу.

То кажу за Данас представници дипломатских кругова са Запада, говорећи о сусретима које је председник Србије Александар Вучић ових дана имао на маргинама годишњег заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку. Према тврдњама дипломата, амерички званичници – в. д. помоћника државног секретара Филип Рикер и специјални изасланик за Западни Балкан Метју Палмер, пренели су Вучићу да је у наредној фази преговора, која би требало да почне након избора новог сазива косовске владе „неопходно заједничко ангажовање САД, и других играча, укључујући Немачку и Француску, а могуће је, чак и Русије“.

„Рикер и Палмер, као и немачка канцеларка Ангела Меркел, са којом се Вучић сусрео у Њујорку, не одустају од става да је неопходно да Србија призна Kосово. Заузврат, Запад званичном Београду обећава економску помоћ и бржи улазак у Европску унију, али уз услов да се Србија дистанцира од Русије. С друге стране, председник Србије Александар Вучић не одустаје од идеје о подели Kосова, која је неприхватљива Немачкој“, кажу извори Данаса.

Дипломате указују да Немачка и САД инсистирају да Kосово укине таксе на робу из Србије, о чему је говорио и Вучић након овонедељних састанака у Њујорку, и да се очекује да ће се то коначно догодити током јесени, након избора нове владе у Приштини.

„Нема више сумње да ће Приштина после избора укинути таксе, али такав потез се неће много одразити на продају српске робе на Kосову јер су тај празан простор попунили произвођачи из других држава. Такође, на сваком производу на Kосову мора да буде истакнута застава о земљи порекла, тако да ће то психолошки утицати да се много мање купују производи из Србије него раније“, наводе наши саговорници.

Вучић је, подсетимо, после разговора са Меркел изјавио да је канцеларка поновила став да Kосово треба да укине таксе, „што цео свет чека“, и да је план Немачке и Француске да се разговори Београда и Приштине наставе брзо, да преговори буду „интензивни“, и да се организује један регионални скуп о нормализацији односа Срба и косовских Албанаца.

Након Вучићевог сусрета са Рикером и Палмером саопштено је да су саговорници констатовали да су Србија и САД интензивирале политички дијалог и економску сарадњу. „Они су разговарали и о могућности да се отклони препрека за наставак дијалога Београда и Приштине. Председник Вучић је рекао да је Србија спремна да се врати дијалогу по укидању такси на српску робу, јер се искрено залаже за постизање стварног и одрживог компромиса у решавању питања KиМ“, наводи се у саопштењу. Kако се наглашава, Вучић је пренео да би „тај компромис морао да узме у обзир и поштује интересе тамошњих Срба, као и очување државних и националних интереса Србије“.

Оставите Коментар