Митрополит загребачко-љубљански Порфирије дочекао је вечерас помоћ Града Београда која је упућена Петрињи, а за Тањуг каже да је потребно људима који су у земљотресу изгубили кров над главом, обезбедити да се сместе и да преспавају.

Наводи да је потребно још монтажних кућа, јер је велики број људи у земљотресу остао без домова.

„Има доста старијих. Ноћи проводе у аутомобилима и то не само они којима су домови срушени, него и они где би се можда и могло преспавати, али због страха од сталних понављања земљотреса не усуђу се да проведу ноћ у домовима“, рекао је Порфирије.

Помоћ Града Београда се састоји од 22 монтажне куће намењене породицама које су након разорног земљотреса остале без својих домова и без смештаја у Глини и Петрињи, а митрополит Порфирије је изразио захвалност цркве Граду Београду и другим институцијама и појединцима на помоћи.

Kаже да је до сада укупно довезено око 40 контејнера, да је остало још око 20, а да у међуврему стижу и друге донације, као што је донација Покрајине Војводине, али и приватне донације.

„Сад покушавамо да оно што је најургентније обезбедимо и допринесемо општој акцији државе Хрватске у решавању најосновнијих потреба“, рекао је митрополит Порфирије.

Очекује да ће црква испоручити укупно око 100 контејнера.

Навео је да ће поред контејнера, бити потребно још помоћи за народ у земљотресом погођеном подручју.

„Биће потребно, када се буду градили домови, да и ту као цврква и друге српске институције притекну у помоћ колико је могуће. Очекујемо да ће највећи терет заправо поднети држава“, рекао је Порфирије.

Он је рекао да је важно да представници цркве посете људе у местима погођеним земљотресом како би их охрабрили и како би им показали бригу и то да неће бити препуштени сами себи.

„Kао што пандемија, тако и земљотрес као елементарна природна непогода не зна ко је ко, не бира и не дели људе по начину на који се моле богу, којој цркви припадају и ком народу, све се јединствено третира. Тако се и ми у овом тренутку трудимо да будемо отворени за све којима је помоћ потребна“, поручио је митроплит Порфирије.

Додао је да ће им у овом тренутку бити ипак већа брига православни верници и православни Срби, али и да никога неће прескочити у пружању помоћи.

Описујући ситуацију у Петрињи и местима погођеним земљотресом, митрополит Порфирије каже да све делује врло драматично, као библијска катаклизма.

„Дођете у та села и све око вас је порушено. Људима су порушени домови, штале, остали су неки без ичега. Сви спавају по аутомобилима или у нечем импровизованом“, навео је митрополит.

Kаже и да је много храмова који су до темеља порушени у земљотресу.

„Сматрамо да у овом тренутку треба да помогнемо људима, а када се живот врати у нормалне токове градићемо храмове“, каже митроплит Порфирије.

Заменик градоначелника Горан Весић написао је на свом фејсбук профилу да је конвој који превози монтажне куће на путу ка Хрватској.

“Двадесет и две монтажне куће, донација Града Београда Митрополији загребачко-љубљанској Српске православне цркве вечерас на путу ка породицама без крова над главом у Глини и Петрињи,” написао је Весић и поделио видео снимак конвоја камиона који је кренуо ка Хрватској.

Оставите Коментар